Žemljevi žličniki
Žemljevi žličniki so rahli, hitro pripravljeni in zelo okusni, pripravimo jih za različne čiste juhe ali pa za mineštre in enolončnice, ki jih s pomočjo žemljevih žličnikov obogatimo. Žemlje, ki so sveže tako dišeče in mamljive, že drugi dan postanejo trde in suhe, zato jih lahko še malo posušimo, da se lepše nastrgajo in jih zelo koristno uporabimo.
Pripomočki za pripravo žemljevih žličnikov
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo žemljevih žličnikov
Za dve osebi:
- 3 jajca
- 2 žemlje
- 30 g masla
- 1 žlica vode
- sol po okusu
- 1 žlica na drobno narezanega drobnjaka (zamrznjenega ali svežega) – ni obvezna sestavina
Postopek za pripravo žemljevih žličnikov
Stare posušene žemlje naribamo na kuhinjskem strgalniku, da dobimo sestavino podobno krušnim drobtinam.
V ponvi segrejemo maslo, v posodo ubijemo jajca, dodamo naribani žemlji, vodo, stopljeno maslo in sol.
S kuhinjskim stepalnikom vse skupaj dobro premešamo, da dobimo grobo maso, ki jo pustimo stati najmanj trideset minut, da se sestavine prepojijo, v loncu segrejemo juho in med vrenjem s pomočjo žlice oblikujemo žličnike in jih polagamo v vrelo juho, žličnike kuhamo pet minut.
Postrežene kuhane žemljine žličnike na krožniku potresemo še z na drobno narezanim drobnjakom.
Če žemelj ne pojemo takoj postanejo suhe in trde, toda iz njih lahko pripravimo čudovite žličnike. Lučka Glaser
Juhe, enolončnice in mineštre so obroki pri katerih lahko uporabimo žemljine žličnike:
- Mesna čorba za vsak dan.
- Goveja juha z rahlimi zdrobovimi žličniki.
- Fižolova enolončnica z vodnimi žličniki.
- Ajmoht – piščančja obara z vodnimi žličniki.
- Zelenjavna juha z vodnimi žličniki in klobaso.
- Kokošja juha.
- Puranja obara.
- Enolončnica z lisičkami, krompirjem in stročjim fižolom.