Jetrni žličniki
Jetrne žličnike pripravimo takrat, ko imamo na zalogi čisto juho, ki je lahko goveja, zelenjavna, kokošja ali iz prekajenega mesa. Jetrni žličniki imajo značilen rahlo grenak okus po jetrih in so primerni za zgostitev vseh vrst čistih juh, lahko pa jih dodajamo tudi različnim zelenjavnim ali mesnim enolončnicam.
Pripomočki za pripravo jetrnih žličnikov:
- električni sekljalnik
Sestavine za pripravo jetrnih žličnikov
Za štiri osebe oziroma 1000 ml poljubne čiste juhe:
- 250 g svinjskih jetrc
- 2 jajci
- 1 žlička pražene čebule v masti
- 2 stroka česna
- 1 žlička drobnjaka (svežega ali zamrznjenega)
- 1 žlica bele moke tip 500
- 2 žlici krušnih drobtin
- sol po okusu
- mleti poper po okusu
Postopek za pripravo jetrnih žličnikov
Jetrca zrežemo na manjše koščke in jih damo v sekljalnik, dodamo še rumenjak obeh jajc (beljake bomo potrebovali kasneje), praženo čebulo v masti (če te nimamo, čebulo olupimo, sesekljamo in prepražimo v ponvi, jo nekoliko ohladimo, nato pa se lotimo priprave jetrnih žličnikov), česen, drobnjak in vse skupaj sesekljamo.
Dobimo gladko maso, kateri dodamo še krušne drobtine, moko in sol in ponovno kratko premešamo.
S pomočjo ročnega ali električnega kuhinjskega stepala naredimo iz beljaka kompakten sneg, kateremu dodamo maso iz jetrc in ponovno rahlo premešamo.
V loncu zavremo juho in med vretjem juhe s pomočjo žlice oblikujemo žličnike, ki jih polagamo v juho, pri tem si sami oblikujemo velikost žličnikov. Lonec pokrijemo in na zmernem ognju žličnike kuhamo približno dvajset minut. Čas kuhanja je odvisen tudi od velikosti žličnikov.
Postrežene jetrne žličnike v juhi potresemo še z na drobno narezanim drobnjakom, ljubitelji popra pa jih lahko še popoprajo.
Z malo truda si lahko pripravimo čudovite jetrne žličnike in tako malo drugače obogatimo juho. Lučka Glaser
Ideje, kam vse lahko zakuhamo jetrne žličnike:
- Juha iz vode od kuhanja prekajenih klobas.
- Juha iz suhega svinjskega jezika.
- Mesna čorba za vsak dan.
- Goveja juha z rahlimi zdrobovimi žličniki.
- Fižolova enolončnica z vodnimi žličniki.
- Ajmoht – piščančja obara z vodnimi žličniki.
- Zelenjavna juha z vodnimi žličniki in klobaso.
- Kokošja juha.
- Puranja obara.
- Enolončnica z lisičkami, krompirjem in stročjim fižolom.
- Kostna juha s kokošjim mesom.
- Slastna kremna bučna juha s krompirjem.