Vranični žličniki
Print Friendly, PDF & Email

Vranični žličniki so zelo okusni, s sladkobnim okusom in jih v kulinariki današnjega časa zelo redko pripravijo. Vranica je drobovina, ki jo največkrat zavržejo, nekoč pa je bila to specialiteta, saj so iz nje pripravljali žličnike, cmoke, pa tudi čudovite juhe, njihove recepte najdemo samo še v starih kuharskih knjigah.

Pripomočki za pripravo vraničnih žličnikov

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo vraničnih žličnikov

Za štiri osebe:

In še:

Postopek za pripravo vraničnih žličnikov

Svinsko vranico splaknemo pod tekočo vodo, jo razrežemo na poljubno velike podolgovate kose in jo s pomočjo noža nastrgamo, tako  da nam ostane kožica vranice, ki jo zavržemo.

V posodo vbijemo jajca, dodamo moko, bele drobtine in praženo čebulo, na drobno narezan česen in vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gosto maso.

Kateri dodamo nastrgano vranico, na drobno narezan drobnjak, zdrobljen majaron, mleti poper in sol. Sestavine premešamo in pustimo stati na sobni temperaturi najmanj 30 minut, da se masa zgosti in je pripravljena za oblikovanje vraničnih žličnikov.

V loncu zavremo čisto juho, ki je lahko mesna ali zelenjavna in vanjo s pomočjo žlice polagamo poljubno velike žličnike. Lonec pokrijemo in kuhamo na zmernem ognju približno 20 minut, čas kuhanja je odvisen tudi od velikosti žličnikov.

Tudi iz drobovine se da pripraviti čudovita kosila ali večerje. Lučka Glaser

Nekaj nasvetov za zgostitev mesnih ali zelenjavnih juh:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor