Pirine palačinke v goveji juhi
Print Friendly, PDF & Email

Pirine palačinke v goveji juhi so dobra popestritev za dni, ko smo v dilemi, kaj bi zakuhali v govejo juho. Narezane pirine palačinke goveji juhi dodajo dodano vrednost, zaradi katere  se nam dvigne apetit in občutek lakote bo hitro minil, ko bomo zaužili skodelico te čudovite juhe. Zato, vzemite si čas in pripravite pririne palačinke kot malce drugačno zakuho v juhi ali pa enostavno porabite palačinke, ki so vam ostale pri enem izmed prejšnjih obrokov in jih tako na okusen in enostaven način porabite.

Pira je starodavno žito in je eno prvih gojenih žit na našem področju, že pred 1000 leti so piro pridelovali naši predniki. Pira na 100 g vsebuje 337 kalorij, vitamina: A, B6 in minerale: kalcij, železo, magnezij, natrij, kalij … vsebuje tudi vlaknine in ugodno vpliva na našo prebavo. Zaradi slabega donosa so piro prenehali pridelovati in sedaj se, zaradi svojih pozitivnih učinkov na naše telo, vrača v naša gospodinjstva.

Pripomočki za pripravo pirinih palačink v goveji juhi:

  • lonec s pokrovko za kuhanje juhe
  • ponev da popečemo zelenjavo
  • štedilnik
  • posodo za mešanje mase za palačinke
  • stepalo
  • tehtnica
  • merica za tekočino
  • ponev za peko palačink
  • zajemalko
  • lopatica za obračanje palačink
  • krožnik
  • deska za rezanje
  • nož
  • cedilo za juho
  • lonec za precejeno juho
  • skodelica za serviranje

Sestavine za pripravo pirinih palačink v goveji juhi

Za štiri osebe.

Za govejo juho:

  • 400 g govejega mesa – bočnik
  • 2 goveji kosti
  • 1500 ml l vode
  • 1 manjša čebula
  • 100 g korenja – rumenega in rdečega
  • 1 strok česna
  • 20 g pora
  • 1 vejica luštreka
  • 1 vejica peteršilja
  • 1 žlica sončničnega olja
  • sol po okusu
  • žlička na drobno narezanega peteršilja ali drobnjaka – po želji

Za približno deset pirinih palačink:

  • 250 g pirine moke
  • 2 jajci
  • 150 ml vode
  • 100 ml mleka
  • 100 ml radenske
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilin sladkor
  • sol po okusu
  • sončnično olje po potrebi (za peko)

Postopek priprave pirinih palačink v goveji juhi

Najprej si pripravimo vse sestavine, ki jih bomo potrebovali, da si skuhamo dobro govejo juho. Meso splahnemo pod tekočo vodo in ga damo v lonec, zalijemo s hladno vodo in pristavimo na štedilnik, v ponvi popečemo korenje, ki smo ga predhodno očistili in olupljeno čebulo, ki jo prerežemo na večja kosa. Vso popečeno in zeleno zelenjavo dodamo v lonec, posolimo lonec pokrijemo in pustimo vreti na zmernem ognju najmanj dve uri.

Med tem časom, ko se juha kuha, začnemo pripravljati zmes za pirine palačinke, v dovolj veliko posodo damo vse sestavine, ki smo jih pripravili in z ročnim stepalnikom zmes dobro premešamo, da dobimo lepo tekočo maso, ki jo pustimo počivati vsaj pol ure, da se v ponvi lepo razlije, da so palačinke lepo tanke.

Pirine palačinke začnemo peči v segreti ponvi z minimalno uporabo olja, z uporabo zajemalke bodo pirine palačinke enakomerne velikosti in debeline, popečemo jih obojestransko in jih odlagamo na dovolj veliki krožnik ali pladenj.

Ko so pirine palačinke vsaj delno ohlajene, lahko so tudi hladne, jih rahlo zvijemo in z ostrim nožem narežemo na tanke rezance. Če jih zvijamo na tesno in uporabimo še skrhan nož, se palačinke rade sprimejo in jih težje potresemo po juhi.

Narezane palačinke narahlo natresemo v skodelico in jih prelijemo s precejeno vročo govejo juho, ki se je v tem času skuhala. Ljubitelji peteršilja pa ga bodo drobno narezanega potresli po juhi, tako bo juha še boljšega okusa in tudi lepšega videza, z zeleno dekoracijo.

 

Vzemimo si čas in si sami pripravimo odlične pirine palačinke za na juho. Lučka Glaser

Ideje kaj lahko postrežemo zraven palačink v goveji juhi:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor