Močnik za zakuho
Print Friendly, PDF & Email

Močnik za zakuho je hitro, doma pripravljena zakuha, ki jo je otroško lahko pripraviti. Močnik za zakuhe lahko zakuhamo v čiste juhe, da postanejo bolj kremaste, uporabimo ga lahko za zakuho in zgostitev enolončnic, močnik zakuhamo tudi v mleko in dobimo mlečni močnik … Za pripravo močnika za zakuho potrebujemo samo dve sestavini, in to sta jajce in moka.

Jajca so idealna hrana za tiste, ki želijo zmanjšati vnos kalorij, hkrati pa s hrano dobiti vse pomembne sestavine, ki jih telo zahteva. Velikost samega jajca določa njegovo število kalorij. Jajce srednje velikosti ima približno 66 kalorij. Jajca so odličen naravni vir vitaminov: B6, B12, A, D, E, K in dragocen vir pomembnih mineralov: selena, cinka, železa, joda, bakra, magnezija, fosforja, kalija, natrija in kalcija.

Pripomočki za pripravo močnika za zakuho:

  • skleda
  • vilice
  • sito ali cedilo
  • pekač ali pladenj

Sestavine za pripravo močnika za zakuho:

Za 300 do 340 g močnika za zakuho:

  • 2 jajci
  • 200 g pšenične bele moke tip 500

Količina narejenega močnika za zakuho je odvisna od velikosti jajc. Uporabila sem domači, srednje veliki jajci.

Postopek za pripravo močnika za zakuho:

Najprej pripravimo pripomočke: skledo, sito in pladenj. Pripravimo tudi moko in jajci, da ne bomo z rokami od moke iskali pripomočkov in tudi delo bo potekalo hitreje.

V skledo presejemo moko, da se grudice moke zdrobijo in moka postane bolj rahla. V sredini moke naredimo jamico in vanjo ubijemo jajci. Jajci z vilicami dobro stepamo in zmešamo med moko, nato pa z rokami jajci med prsti dobro stiskamo, da se pomešata z moko, da nastanejo trde grudice.

Da močniku odstranimo odvečno moko, nastale grudice damo na sito in stresamo, da se odvečna moka loči od grudic močnika.

Nasvet za zakuho močnika:

Presejan močnik zakuhamo v 1000 ml vrele juhe, enolončnice, mleka … Za srednje gosto zakuhano čisto juho ali mleko potrebujemo 10 jušnih žlic močnika za zakuho, za enolončnice pa 5 jušnih žlic. Kuhamo počasi na srednji temperaturi približno 15 minut. Če imamo močnik posušen, podaljšamo kuhanje za 5 minut.

Če naredimo močnika za zakuho preveč ali pa namensko za poznejšo uporabo, ga naložimo na pladenj, da se naravno posuši. Suši se približno 24 ur. Med sušenjem močnik večkrat premešamo, potem ga shranimo v papirnato vrečko, da se lahko še naprej počasi suši.

Močnik za zakuho nam, ko ga zakuhamo v juho, enolončnico, mleko, jed naredi bolj okusno in nasitno. Lučka Glaser

Pripravila sem vam recepte, kamor bi lahko zakuhali močnik za zakuho:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor