Beli fižol v mineštri po toskansko
Beli fižol v mineštri po toskansko je zaradi uporabljenih sestavin zelo okusen, nasiten in sladkobnega okusa. Svoj pravi vonj in okus dobi šele naslednji dan, zato je priporočljivo, da jed skuhamo v večji količini, seveda, če imamo dovolj velik lonec.
Italijani so pravi kuharski mojstri za pripravo zelenjavnih ali mesnih enolončnic, ki jih, ne glede na gostoto in sestavine, imenujejo juhe ali mineštre, ki jih dodatno poimenujejo tudi po mestih in pokrajinah.
Tudi Slovenija ima zelo zanimivo in raznoliko ponudbo juh in minešter v kulinariki, recepti pa so nastali po pokrajinah in lokalnih pridelkih, gospodinje pa so po svoji iznajdljivosti pripravile okusno kosilo, ki se imenuje enolončnica ne glede na njihovo sestavino.
Pripomočki za bel fižol v mineštri po toskansko
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine bel fižol v mineštri po toskansko
Za šest oseb:
- 500 g belega fižola v zrnju
- 150 g narezanega pora (svežega ali zamrznjenega)
- 110 g čebule
- 50 ml olivnega olja
- 250 g klobase (npr. Kranjska, Kajžarska, domača prekajena, …)
- 3 stroke česna ali 1 žlička na drobno narezanega
- 1 vejica rožmarina (lahko tudi suhega)
- 1 žlička timijana
- 1 list lovorja
- 2 žlici drobtin
- 2 žlici mlete rdeče paprike
- 120 g rdečega korenja
- 1 l vode
- 200 ml paradižnikove mezge z origanom
- morska sol po okusu
Priprava belega fižola v mineštri po toskansko
Za vse vrste fižola v zrnju velja, da ga je treba pred kuhanjem namakati najmanj 5 do 6 ur, najbolj enostavno je, da ga namočimo preko noči. Namočen fižol po namakanju stresemo na cedilo, da voda, v kateri se je namakal, odteče.
Pri namakanju fižola moramo dodati toliko vode, da sega 4 do 5 cm nad fižolom.
Namočen fižol stresemo v lonec, dodamo toliko vode, da je voda 2 do 3 cm nad fižolom, dodamo še sol in list lovorja, ter kuhamo na zmernem ognju približno 40 minut, oziroma toliko časa, da je fižol kuhan. Čas kuhanja fižola je odvisen tudi od vrste, starosti in času namakanja.
V drugem loncu na olivnem olju prepražimo na drobno narezan por, čebulo, česen, korenček, timijan, klobaso in dodamo tudi vejico rožmarina. Vse sestavine dobro premešamo in pražimo 3 do 5 minut, nato dodamo kruhove drobtine.
Ponovno premešamo in stresemo v lonec h kuhanemu fižolu.
Vsem sestavinam lahko dodamo vodo, če je jed pregosta, dodamo še paradižnikovo mezgo, rdečo mleto papriko in ponovno premešamo. Kuhamo še 3 do 5 minut in mineštra, ki mora biti gosta, je kuhana.
Mineštro lahko ponudimo takoj, ko odstranimo vejico rožmarina, še bolj okusna pa je naslednji dan.
Brez fižola, ki je lahko stročji ali v zrnju, bel, pisan ali rjav ni dobre juhe ali mineštre. Lučka Glaser
Zraven mineštre pa lahko ponudimo več vrst domačega kruha:
- Bel kruh z drožmi.
- Rahle bučne kajzerice.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Pirin kruh s kislim testom.
- Koruzni kruh.
- Ržen kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovsen kruh s kvasno emulzijo.
- Črn kruh s kvasno solno emulzijo.
- Mlečen bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.