Okusen pirin kruh brez kvasa in gnetenja
Najboljši občutek je, ko kuhinja zadiši po toplem domačem kruhu, kajne? Ko pa je ta kruh še zdrav, narejen iz pirine moke ter brez kvasa, je to popolna kombinacija! Če dodam, da se ga ne gnete in ne potrebujemo zanj niti stroja niti pulta, temveč le kuhalnico in za celotno pripravo (tudi peko) le slabo uro, je pa to že skoraj kičasto. 🙂 Ta kruh priporočam vsem, saj je domač, zdrav in še naslednji dan je sredica zelo mehka.
Pirin kruh brez kvasa in gnetenja — pripomočki za pripravo:
- srednje velika posoda
- kuhalnica
- srednje velik steklen ovalen pekač (poljubna velikost)
Pirin kruh brez kvasa in gnetenja — sestavine:
- 500 g pirine (polnozrnate) moke
- 400 ml mineralne vode (gazirane)
- pol vrečke vinskega kamna
- 1 čajna žlička soli
- 5 jušnih žlic oljčnega olja
- po želji lahko tudi semena (bučna, laneno seme …)
Pirin kruh brez kvasa in gnetenja — postopek priprave:
V posodo damo moko, vinski kamen in sol. Zalijemo z mineralno vodo.
S kuhalnico dobro premešamo. Dodamo še oljčno olje. Premešamo. Zmes bo precej vlažna, zato ni razloga za skrb. 🙂
Pekač premažemo z maslom ali oljčnim oljem ter potresemo z malce moke. Zmes zlijemo v pekač in poravnamo s kuhalnico. Z nožem naredimo nekaj zarez.
Kruh postavimo še v mrzlo pečico. Nato jo ogrejemo na 185 stopinj in pečemo 50 minut. Po tem pečico izklopimo, a kruh pustimo notri stati. Lahko tudi pol ure. Ko se malce ohladi, posodo obrnemo “na glavo” in že lahko uživamo v toplem, mehkem in nadvse zdravem pirinem kruhu brez kvasa in gnetenja.
Dober tek!