Okusen pirin kruh brez kvasa in gnetenja
Print Friendly, PDF & Email

Najboljši občutek je, ko kuhinja zadiši po toplem domačem kruhu, kajne? Ko pa je ta kruh še zdrav, narejen iz pirine moke ter brez kvasa, je to popolna kombinacija! Če dodam, da se ga ne gnete in ne potrebujemo zanj niti stroja niti pulta, temveč le kuhalnico in za celotno pripravo (tudi peko) le slabo uro, je pa to že skoraj kičasto. 🙂 Ta kruh priporočam vsem, saj je domač, zdrav in še naslednji dan je sredica zelo mehka.

Okusen pirin kruh brez kvasa in gnetenja

Pirin kruh brez kvasa in gnetenja — pripomočki za pripravo:

  • srednje velika posoda
  • kuhalnica
  • srednje velik steklen ovalen pekač (poljubna velikost)

Pirin kruh brez kvasa in gnetenja — sestavine:

  • 500 g pirine (polnozrnate) moke
  • 400 ml mineralne vode (gazirane)
  • pol vrečke vinskega kamna
  • 1 čajna žlička soli
  • 5 jušnih žlic oljčnega olja
  • po želji lahko tudi semena (bučna, laneno seme …)

Pirin kruh brez kvasa in gnetenja — postopek priprave:

V posodo damo moko, vinski kamen in sol. Zalijemo z mineralno vodo.

Okusen pirin kruh brez kvasa in gnetenja

S kuhalnico dobro premešamo. Dodamo še oljčno olje. Premešamo. Zmes bo precej vlažna, zato ni razloga za skrb. 🙂 Okusen pirin kruh brez kvasa in gnetenja

Pekač premažemo z maslom ali oljčnim oljem ter potresemo z malce moke. Zmes zlijemo v pekač in poravnamo s kuhalnico. Z nožem naredimo nekaj zarez.

Okusen pirin kruh brez kvasa in gnetenja

Kruh postavimo še v mrzlo pečico. Nato jo ogrejemo na 185 stopinj in pečemo 50 minut. Po tem pečico izklopimo, a kruh pustimo notri stati. Lahko tudi pol ure. Ko se malce ohladi, posodo obrnemo “na glavo” in že lahko uživamo v toplem, mehkem in nadvse zdravem pirinem kruhu brez kvasa in gnetenja.

Okusen pirin kruh brez kvasa in gnetenja

Dober tek!

Okusen pirin kruh brez kvasa in gnetenja

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.2]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor