Rožmarin za začimbo
Rožmarin za začimbo je nepogrešljiv v francoski in italijanski kuhinji, veliko pa ga uporabljamo tudi v slovenski; pri pripravi zelenjavnih, mesnih in mastnih jedeh. Posušeni rožmarin je bolj trd in ga pred uporabo s prsti zdrobimo, svežega pa lahko sesekljamo, če jedem dodamo celo vejico rožmarina, jo pred serviranjem odstranimo.
Rožmarin dodajamo proti koncu kuhanja, saj zaradi daljše toplotne obdelave lahko postane rahlo grenak.
V Sloveniji je rožmarin poznan v kulinariki, kozmetiki in zdravilstvu, posebno mesto pa ima tudi v glasbi, saj ga opevamo v vseh vrstah pesmi, ki so nekatere tudi ponarodele.
Pripomočki za pripravo rožmarina za začimbo:
- sušilec za sadje in zelenjavo ali ventilatorska pečica
Sestavine za pripravo rožmarina za začimbo:
- količina rožmarina primerna našim potrebam
Postopek za pripravo rožmarina za začimbo:
Rožmarin je sredozemska rastlina, ki raste prosto v naravi, v nasadih, parkih, vrtovih ali pa v cvetličnih loncih, kar je še posebej priročno v hladnejših krajih, saj lahko cvetlične lonce z rožmarinom umaknemo v zavetje, saj ostre zime rožmarin ne prenese.
Za sušenje vejice rožmarina osmukamo pred cvetenjem in olesenele osmukane vejice zavržemo.
Osmukane liste rožmarina razprostremo po pladnju ali krožniku sušilca, sušimo ga na temperaturi največ 60 °C, v primeru sušenja na zraku, ga sušimo v senci.
Posušene liste shranimo v zaprtem kozarcu, ki ga opremimo z etiketo o vsebini shranka. Tako posušen rožmarin shranjen v suhem temnem prostoru je uporaben tudi do dve leti.
Posušene liste rožmarina pa lahko tudi zmeljemo v kavnem mlinčku in ga uporabimo kot posip pri pečenju različnih vrst mesa.
Liste rožmarina lahko uporabljamo sveže, posušene ali mlete, v vsakem primeru nam značilen vonj in okus ostane.
Rožmarin je za spomin, ne glede na to ali ga uporabljamo v kulinariki ali zdravilstvu. Lučka Glaser
Nasveti kdaj lahko uporabimo rožmarin:
- Čaj iz rožmarina.
- Svinjska ribica iz pečice z zelenjavo.
- Svinjska pečenka s česnom.
- Paradižnikova omaka z bučko.
- Pečen piščanec z zelenjavo.
- Pečena piščančja bedra s kurkumo.