Kvašeni slivovi cmoki
Print Friendly, PDF & Email

Kvašeni slivovi cmoki so zelo rahli in okusni za sladico po kosilu ali kakor samostojen obrok. To so veliki cmoki, ki so narejeni iz boljšega kvašenega testa, polnjeni s slivovo marmelado, ki smo ji dodali rum in cimet za boljšo aromo in okus. Kvašeni slivovi cmoki se lahko kuhajo v slani vodi ali nad paro, oba postopka sem opisala v receptu. Za še boljše in lepše serviranje in okus pa lahko skuhamo vanilijevo omako in jih zabelimo z makovim maslom, če pa imamo sveže ali zamrznjene slive, jih dodamo na krožnik, da bo na njem več svežine. Vanilijeva omaka ni obvezna in kvašene slivove cmoke lahko zabelimo samo z makovim maslom.

Pripomočki za pripravo kvašenih slivovih cmokov:

  • mešalnik za testo ali večja skleda
  • kuhalnica
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočine
  • sito ali večje cedilo
  • nož
  • prtiček iz blaga
  • kuhinjski valjar
  • lonec s cedilom za kuhanje nad paro ali klasičen lonec s pokrovko
  • penovka
  • žlica
  • vilice
  • igla ali zobotrebec
  • skledica za pripravo slivovega nadeva
  • skledica za pripravo zmesi za vanilijevo omako
  • kozica za omako
  • lonček za maslo z makom
  • štedilnik

Sestavine za pripravo kvašenih slivovih cmokov:

Za štiri kvašene slivove cmoke:

Za testo:

  • 250 g pšenične bele moke tip 500
  • 1 kavna žlička soli
  • 150 ml mleka
  • 3-4 g suhega kvasa
  • 10 g sladkorja
  • 25 g masla
  • 20 g pšenične bele moke tip 500 za gnetenje, valjanje in oblikovanje cmokov
  • 2 l vode za kuhanje cmokov
  • 1 žlička sončničnega olja za kuhanje nad paro
  • 2 žlički soli za vodo
  • 12 zamrznjenih ali svežih sliv za dekoracijo

Za slivov nadev in dekoracijo krožnika:

  • 200 g slivove marmelade
  • 2 žlici ruma
  • 1/2 kavne žličke cimeta

Za vanilijevo omako:

  • 400 ml mleka
  • 2 žlici škrobne moke
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 kavna žlička arome vanilije

Za makovo maslo:

  • 40 g masla
  • 2 žlici mletega maka

Postopek za pripravo kvašenih slivovih cmokov:

Za dobro organiziranost med pripravo kvašenih slivovih cmokov si najprej pripravimo sestavine, da vidimo, ali imamo vse potrebno in pozneje med pripravo ne bomo zgubljali časa z iskanjem, ko bomo imeli roke od moke in testa. Sestavine in pripomočke je priporočljivo imeti segrete na sobno temperaturo za boljše in hitrejše vzhajanje testa.

V sito ali cedilo nalagamo odtehtano moko in jo presejemo. Ko moko sejemo, se grudice zdrobijo in pride zrak med moko, da testo lažje vzhaja. Sedaj med moko zamešamo tudi sol, da ne pride v neposreden stik s kvasom, da potem testo lepše vzhaja. Sredi posode s presejano in posoljeno moko naredimo jamico in vanjo damo mleko ogreto na približno 30 °C, rumenjak, suhi kvas, sladkor in maslo. Vse sestavine naj bodo segrete na sobno temperaturo.

Z mešalnikom za testo ali ročno dobro zamešamo testo, da postane kepa. Testo damo na čist kuhinjski pult, ki smo ga posuli z moko in testo dobro ročno pregnetemo, da postane svetlo in gladko.

Pregneteno testo razdelimo na štiri enako velike dele in oblikujemo okrogle kepe. Te pokrijemo s prtičkom in jih pustimo vzhajati 30 minut.

Med vzhajanjem testa si pripravimo slivov nadev: v skledico damo slivovo marmelado, rum in cimet ter vse sestavine dobro premešamo in nadev je pripravljen.

Kepe testa so vzhajale in sedaj jih razvaljamo na velikost premera 15 do 16 cm. V sredino damo žličko slivovega nadeva.

Testo primemo na štirih nasprotnih delih in jih stisnemo skupaj kakor mošnjiček, pri odprtih delih stisnemo testo skupaj, da slivov nadev ne bo mogel uhajati, potem vogale še enkrat stisnemo skupaj in oblikujemo cmok. Položimo ga na ploskev z zaprtim delom spodaj, oblikujemo še ostale in jih pokrijemo s prtičkom, da vzhajajo na sobni temperaturi še 30 minut.

Klasično kuhanje kvašenih slivovih cmokov:

V večji lonec natočimo vodo, pokrijemo s pokrovko in pristavimo na štedilnik. Ko voda zavre, jo posolimo, cmoke naložimo v vrelo vodo in pustimo, da počasi vrejo 35 minut. Po tem času so cmoki kuhani in jih s penovko poberemo iz vode, naložimo na krožnik in postrežemo po želji.

Kuhanje kvašenih slivovih cmokov na pari:

V lonec, ki ima cedilo, nalijemo vodo, vendar ne sme biti voda višje, kakor je cedilo. Pokrit lonec z vodo pristavimo na štedilnik, da voda zavre. Med tem časom z oljem premažemo cedilo in nanj naložimo cmoke. Ker kvašeni slivovi cmoki med kuhanjem še narastejo, morajo imeti dovolj prostora. Ko slana voda v loncu zavre, damo na lonec cedilo s cmoki in vse skupaj pokrijemo, da se v pari cmoki kuhajo 35 minut. Kuhane cmoke z iglo ali zobotrebcem prebodemo vsaj vsakega petkrat, da ne padejo skupaj. Kvašene slivove cmoke naložimo na krožnik in jih postrežemo po želji.

Med kuhanjem kvašenih slivovih cmokov imamo čas, da si pripravimo vanilijevo omako. Odmerimo 350 ml mleka in ga pristavimo na štedilnik. V skledico damo škrobno moko in sladkor in ju premešamo, potem dodamo vanilijevo aromo in 50 ml hladnega mleka.

Vse sestavine premešamo v gladko zmes. Ko mleko zavre, med mešanjem zlijemo pripravljeno zmes v vrelo mleko in na zmerni temperaturi kuhamo še 2 do 3 minute, da se omaka zgosti.

Maslo odtehtamo v lonček in ga stopimo, nato dodamo mak, ki ga na zmerni temperaturi med stalnem mešanjem malo popražimo, da mak zadiši in makovo maslo je pripravljeno za obogatitev krožnika s kvašenim slivovim cmokom.

Na krožnik damo 3 žlice vanilijeve omake, zraven pa žlico slivovega nadeva, na omako položimo vroč kvašen slivov cmok in preko cmoka prelijemo še žlico vanilijeve omake.

Na koncu prelijemo z eno žlico makovega masla in kvašen slivov cmok je pripravljen za naše najdražje.

Nasvet:

Če imamo zamrznjene slive, jih vzamemo iz zamrzovalnika vsaj eno uro, preden jih postrežemo na krožniku, da so slive odtajane, če pa imamo sveže, jih damo na krožnik za dekoracijo.

Kvašeni slivovi cmoki so najboljši, če so postreženi z vanilijevo omako in z makom. Lučka Glaser

Za zraven kvašenih slivovih cmokov pa sem vam pripravila recepte za različne enolončnice, da bo obrok bolj uravnotežen:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor