Mesna čorba za vsak dan
Print Friendly, PDF & Email

Mesna čorba je samostojna, nasitna jed, ki ogreje telo in nas popelje v prijetne okuse sestavin. Mesna čorba je enolončnica z govejim mesom in zelenjavo, najboljše čorbe se kuhajo v velikih loncih z veliko količino. Zaradi velike količine zelenjave ni potrebno dodajati začimb saj ima zelenjava enkratne okuse, ki se povežejo v odličen okus čorbe. Mesno čorbo zgostimo in oplemenitimo z vodnimi žličniki, kar predstavlja odlično kombinacijo in nas nasiti. Zraven mesne čorbe lahko ponudimo kruh.

mesna-corba-za-vsak-dan

Mesna čorba – pripomočki:

Za čorbo:

  • nož
  • deska za rezanje
  • lonec s pokrovko
  • kuhalnica
  • žlica
  • tehtnica

Za vodne žličnike:

  • skleda
  • vilice
  • žlica

Mesna čorba – sestavine:

Za 6 obrokov

  • 1 žlica masti
  • 100 g čebule
  • 500 g goveje meso
  • 50 g korenček rdeč
  • 50 g korenček rumen
  • 50 g pastinak
  • 50 g koleraba
  • 50 g zelena gomolj
  • 100 krompir
  • 150 g grah stročji
  • 150 g fižol stročji
  • voda za kuhanje

Za vodne žličnike – sestavine:

  • 1 jajca
  • 1 dl mleka
  • sol
  • 175 moke

Za pripravo glej recept: Slastni vodi žličniki.

Mesna čorba – priprava:

Za mesno čorbo najprej olupimo čebulo in jo narežemo na drobno. Korenčke, pastinak in gomolj zelene ostrgamo in dobro umijemo potem pa narežemo na tanke kolobarje. Kolerabo in krompir najprej olupimo dobro umijemo  in narežemo na kocke. Stročji fižol in stročji grah sem imela zamrznjen v skrinji, ki je bil že narezan in blanširan, v kolikor imate svežega, ga očistite in narežite.

mesna-corba-za-vsak-dan

Najprej damo v lonec žlico masti, da se stopi in namasti dno lonca, potem damo v lonec narezano čebulo, mešamo in pražimo, da je rahlo prepražena. Potem dodamo na kocke narezano goveje meso mešamo in pražimo, da je zapečeno iz vseh strani. Potem dodamo narezano zelenjavo: korenček, pastinak, kolerabo, gomolj zelene in krompir se pražimo kakšnih 5 minut in mešamo.
mesna-corba-za-vsak-dan

Ko vidimo, da smo vso zelenjavo in meso lepo prepražili zalijemo z vodo pokrijemo in pustimo, da zavre. Ko vre 10 minut dodamo še stročji fižol in grah in pustimo, da se kuha še 10 minut.

V teh 10 minutah, ko se kuha, pripravimo vodne žličnike: ubijemo jajce, dodamo mleko, solimo in umešamo moko, da postane gosta masa. Z mokro žlico  zajemamo maso za žličnike in jih polagamo v  mesno čorbo za vsak dan. Kuhamo še 15 minut in kosilo je pripravljeno za na mizo.

mesna-corba-za-vsak-dan

Zraven ponudimo polnozrnat kruh, enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči ali ajdov kruh z orehi.

mesna-corba-za-vsak-dan

Dober tek vam želi Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor