Ričet z juho od kuhanja šunke
Print Friendly, PDF & Email

Ričet je preprosta, bogata, nasitna, Slovenska enolončnica, ki ji lahko dodajate zelenjavo glede na letni čas in kar imate na zalogi. Enolončnica vam bo popestrila jedilnik. Ričetu za obogatitev okusa lahko dodate na koščke narezano suho meso ali suhe klobase. Jaz sem uporabila juho od šunke, ki sem jo skuhala in bila je dovolj bogata, da mi ni bilo potrebno dodajati mesa.

Ričet je okusen tudi brez mesa, je samostojna jed in zraven lahko ponudimo kos domačega kruha, če imamo čas, da ga spečemo. Ričet je še okusnejši naslednji dan, zato ga jaz skuham za 10 – 12 obrokov in zamrznem za dni, ko nimam časa za kuhanje. Zamrznem, ga za eno kosilo v eni posodici in napišem na posodo kaj vsebuje in kdaj sem zamrznila, da tudi pozneje vem, kaj je v posodi. Dan poprej vzamem posodico zamrznjenega ričeta iz skrinje,  jo dam v hladilnik, da se vsebina počasi odtaja in prekuham. 1.,2.,3., in okusno kosilo na mizi stoji.

ricet-z-juho-od-kuhanja-sunke

Ričet – pripomočki:

  • lonec s pokrovko, kjer se je kuhala domača šunka
  • kozica
  • kuhalnica
  • cedilo ali penovka
  • deska
  • nož
  • žlica
  • kavna žlica
  • krožnik
  • tehtnica
  • merica za tekočino

Ričet – sestavine:

Za 4 osebe

  • 200 g ješprenja
  • 2 l juhe od kuhanja šunke
  • 1 korenina peteršilja
  • 1 por
  • lovorjev list
  • 1 korenina rdečega korenčka
  • 50 g pastinjaka
  • 100 g buče narezane na kocke
  • 50 g gomolja zelene
  • 100 g graha (moja izbira: stročji – angleški ljubimec; lahko uporabite navaden grah)
  • 100 g boba v zrnju iz skrinje
  • 1 kavna žlička na drobno narezanega česna
  • 2 žlici olja
  • kavna žlica rdeče paprike v prahu
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 kavna žlica majarona
  • sol po okusu

Ričet – kako ga pripravimo:

Ješprenj odtehtamo, operemo z vročo vodo, kar na cedilu in dobro odcedimo, ga damo ga v kozico in zalijemo z vodo in pustimo namakati preko noči ali vsaj 2-4 ure. Ješprenj namočimo zato, da se napije vode in je hitreje kuhan. V primerno velikem loncu zavremo juho od šunke. V vrelo juho med mešanjem zakuhamo ješprenj, pustimo, da ponovno zavre, dodamo še lovorjev list, pokrijemo in pustimo vreti na zmerni temperaturi.

ricet-z-juho-od-kuhanja-sunke

Ko se ješprenj kuha, pripravimo in očistimo: korenček, peteršilj, pastinak, gomolj zelene, por in bučko – vso zelenjavo operemo in narežemo na manjše kocke, kakor vidite na fotografiji. Dodate še grah in bob in vse sestavine dodajte v lonec juhi z ješprenjem. Premešamo, pokrijemo, da se počasi kuha.

ricet-z-juho-od-kuhanja-sunke

Čebulo in česen olupimo, čebulo na drobno narežemo in jo damo v kozico pražit na olje.

ricet-z-juho-od-kuhanja-sunke

Ko vidimo, da je čebula posteklenila, dodamo rdečo papriko, pomešamo in dodamo paradižnikovo mezgo in česen. Vse sestavine na hitro dobro premešamo, da zadiši po česnu in hitro zalijemo z juho iz lonca od ješprenja.

ricet-z-juho-od-kuhanja-sunke

Ko prežganje zavre ga zlijemo v lonec k ješprenju, premešamo in dodamo majaron.

ricet-z-juho-od-kuhanja-sunke

Vse sestavine premešamo, da dna in pustimo vreti še 15 minut. Preizkusimo, če je ješprenj že kuhan in če je, postrežemo enolončnico. Če pa ugotovimo, da je ješprenj še malo trd,  še malo kuhamo, da bo kuhan.

Nasvet za postrežbo

ricet-z-juho-od-kuhanja-sunke

Dober tek vam želim, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 20 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor