Koleraba v enolončnici
Print Friendly, PDF & Email

Koleraba, ki je bila dolga leta podcenjena pri sestavi jedilnikov za sladokusce, v zadnjem času  doživlja povratek  v velikem slogu – celo v najodličnejših restavracijah. Vendar ne brez razloga, zaradi nežnega, značilnega okusa, ki je posledica gorčičnega olja in vsebnost visoko vrednih snovi, na 100 g vsebuje 27 kal, vitamine: B, B6, B3, B5, in C, minerale. Koleraba krepi kožo in lase, skrbi za večjo vitalnost in energijo, krepi imunski sistem, krepi sposobnost koncentracije, krepilno deluje na srce in ožilje, izboljšuje razpoloženje, odvaja vodo iz telesa in ureja presnovo. Danes jo pripravimo v enolončnici.

Koleraba v enolončnici – pripomočke:

  • lonec s pokrovko
  • desko za rezanje
  • nož
  • kuhalnica

Koleraba v enolončnici – sestavine:

Za 4 osebe

  • 100 g čebule
  • 200 g rumene kolerabe (lahko pa tudi ostale sorte)
  • 200 g krompirja
  • 60 g korenčka
  • 50 g pastinaka
  • 50 g gomolja zelene
  • 3 stroki česna
  • 2 lista lovorja
  • ščep majarona
  • sol
  • žlica masti ( ali po želji tudi poljubno olje)
  • 150 ml vode

Koleraba v enolončnici – priprava:

Najprej operemo in očistimo korenček, pastinak in zeleno. Olupimo krompir, kolerabo in operemo. Olupimo tudi čebulo in česen.

Čebulo sesekljamo na drobno, kolerabo narežemo na enake trikotne rezine, korenček in pastinak na okrogle enako tanke rezine, gomolj zelene na manjše kocke in krompir na enako srednje velike kocke. Česen  tudi drobno narežemo (kakor prikazujejo fotografije).

Posodo postavimo na štedilnik, na srednje vročo temperaturo in vanjo damo najprej mast, ko se razpusti, dodamo čebulo in pražimo ob stalnem mešanju, ko zastekli dodamo še korenček in pastinak in pražimo še 5 minut ob stalnem mešanju. V lonec damo še narezan krompir, kolerabo in gomolj zelene.

Vso zelenjavo premešamo in dodamo še vodo, lovorjev list, majaron, narezan česen in sol. Posodo pokrijemo in kuhamo na zmernem ognju 20 minut. Če želimo boljšo enolončnico, jo po kuhanju pustimo pokrito še 10 – 15 minut in potem postrežemo.

Taka enolončnica je lahko samostojen obrok ob kosu dobrega kruha in za vas sem izbrala te recepte: konpoljin kruh, polnozrnat kruh, enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči, ajdov kruh z orehi.  Bolj zahtevnim jedcem lahko ponudimo tudi bolj pestre kombinacije ob enolončnici: sirov burek,  ajdove žgance,  jajčni miks,  pito iz skute, zelja in čebule,  rahle palačinke, hiter zavitek brez sladkorja, kanelone s šunko in sirom, sladico iz jabolk in piškotov, sadno potico iz hrušk, lahko jabolčno pito, biskvitno pecivo s sadnim pudingom ali pa skupaj z domačimi krhkimi flancati.

Dober tek vam želim, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 27 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor