Brstični ohrovt
Print Friendly, PDF & Email

Nekateri ga obožujejo, spet drugi ne. Vsekakor pa je brstični ohrovt v kulinariki in naši prehrani nepogrešljiv. No, vsaj moralo bi biti tako, saj vsebuje veliko, za naše telo koristnih koristnih snovi. In, če ga boste pripravili po katerem izmed spodnjih receptov, boste ugotovili (če tega do sedaj še niste), da je tudi zelo okusen.

Spoznajmo danes brstični ohrovt!

Brstični ohrovt

Zanimivo, brstični ohrovt je pravzaprav zelo mlada zelenjava, saj ga poznamo komaj dobrih 100 let. Prvič so ga vzgojili v okolici Bruslja. A kljub svoji mladosti, zelo dobro poznan. Je ena redkih ”zimskih” vrtnin in nas tako tekom zime zalaga s potrebnimi vitamini in minerali. Gre za dvoletno rastlino z močnim steblom in zraste tudi do metra in pol v višino. V pozni jeseni in v zimskem času na njem zrastejo drobni, zeleni brsti, glavice. Obiramo čvrste, zaprte plodove, ki so lahko svetlo ali temno zelene barve.

Na kaj pa je treba biti pozoren pri nakupu?

Tudi pri nakupu brstičnega ohrovta smo pozorni na to, da kupimo čvrste glavice, ki so lepe zelene barve. Takšnih, z rumenimi madeži oz. pikicami, ne kupujmo, saj to pomeni, da je takšen brstični ohrovt že star in dlje časa skladiščen.

Super zdrave male zelene kroglice

Ste vedeli, da z zaužitjem ene porcije brstičnega ohrovta dnevno naše telo prejme zadostno količino vitamina C in K? Vitamin C med drugim poskrbi za dober imunski sistem in odličen vid ter zdravo in lepo kožo. In še mnogo več, saj je vitamin C zelo pomemben. Vitamin K pa za zdrave in močne kosti.
Poleg omenjenih vitaminov brstični ohrovt vsebuje še druge vitamine in minerale: vitamin A in nekatere vitamine skupine B. Med drugim je bogat tudi s kalcijem, kalijem, fosforjem in železom (ker vsebuje vitamin C, se železo lažje absorbira).

Kljub svoji bogatosti z vitamini in minerali, je brstični ohrovt nizkokaloričen. Le vključite ga v svojo prehrano. Še posebej je priporočljiv za diabetike, saj pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi, hkrati pa vpliva na izboljšanje občutljivosti celic na inzulin. Razlog za to se skriva v antioksidantu imenovanem alfalipoična kislina.

Brstični ohrovt v kulinariki

Če brstičnega ohrovta še ne obožujete, obljubimo, da ga boste. Takoj, ko preizkusite spodnje recepte. Zagotovo vam bo brstični ohrovt postal vsaj malo bolj všeč, če ne zelo.

12 receptov z brstičnim ohrovtom za prste oblizn’t

 1. Brstični ohrovt s praženimi semeni.
 2. Brstični ohrovt s korenjem.
 3. Pečen brstični ohrovt s pekan orehi.
 4. Narastek iz brstičnega ohrovta.
 5. Gratiniran brstični ohrovt s sirom.
 6. Brstični ohrovt s polento, sezamom in popečeno slanino.
 7. Maslen brstični ohrovt iz pečice.
 8. Enolončnica z brstičnim ohrovtom in krompirjem.
 9. Kremna pita z brstičnim ohrovtom.
 10. Gratiniran brstični ohrovt.
 11. Kremna juha iz brstičnega ohrovta.
 12. Brstični ohrovt z maslom.
Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor