Tople kumare s krompirjem
Print Friendly, PDF & Email

Tople kumare s krompirjem so okusna enolončnica na žlico, z okusom po kumaricah in je prijetno nasitna. Poznane so po celi Sloveniji, posebno na deželi, kjer so gospodinje znale pripraviti domače pridelke, da so popestrile jedilnik. Največkrat tople kumare pripravljamo v poletnih mesecih, saj je to jed, ki osveži. Vendar, lahko kumare, če imamo poleti presežke: olupimo, naribamo, razdelimo količinsko za eno kosilo in zamrznemo (jaz jih vedno zamrznem za popestritev jedilnika tudi izven sezone kumaric). Tako pripravljene kumare lahko hitro spremenimo v okusno enolončnico.

Tople kumare s krompirjem potrebujemo te pripomočke:

  • lonec s pokrovko
  • kozica
  • kuhalnica
  • mečkalo
  • nož
  • žlica

Tople kumare s krompirjem zanje potrebujemo sestavine:

Za 4 osebe

  • 500 g krompirja
  • 500 g kumar
  • 2 lovorjeva lista
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica ocvirkov
  • 1 žlica moke
  • 1 kavna žlica mlete paprike
  • sol
  • 1 žlica kisa

Tople kumare s krompirjem – postopek priprave:

Za kumare s krompirjem najprej olupimo krompir, ga narežemo na kocke, damo v lonec, zalijemo z vodo, da je prekrit, solimo in pristavimo na štedilnik. Ko je krompir kuhan, ga dobro pretlačimo.

Kumare naribamo (če imamo sveže, lahko so tudi zamrznjene, ki pa smo jih že predhodno naribali) in naribane dodamo v lonec k zmečkanemu krompirju in kuhamo, da prevre.

V kozico damo mast z ocvirki, ko se stopi, dodamo žlico moke jo prepražimo in, ko se prepraži, dodamo še mleto papriko, hitro pomešamo in zalijemo s tekočino iz lonca, kjer kuhamo krompir in kumarice.

Ko prežganje zavre ga zlijemo h krompirju in kumaricam, dodamo lovorjev list, narezan česen, kis, solimo po okusu premešamo in kuhamo še 10 minut in jed je kuhana.

Zraven toplih kumar s krompirjem ponudimo domač kruh:  konopljin kruh, polnozrnati kruhpolnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči, ajdov kruh z orehimlečni bel kruh.

Dober tek vam želim Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 19 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor