Ričet brez mesa
Print Friendly, PDF & Email

Ričet brez mesa (tudi zelenjavni ričet) je enolončnica, ki si jo pripravimo, ko imamo na razpolago več različne vrtne zelenjave, ki jo dodajamo ješprenju in tako pripravimo enolončnico, ki jo poznamo pod imenom ričet. Največ ljubiteljev kulinarike pozna ričet s prekajenim mesom, toda tudi zelenjavni ne zaostaja za njim, saj ješprenj daje tisti sladkobni, kremasti, nasitni okus, ki daje pravo vrednost ričetu brez mesa.

Ješprenj izvira iz JV Azije in Etiopije in je zelo priljubljen tudi pri nas, ker ima visoko energijsko vrednost, saj vsebuje veliko ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob, kakor tudi vse vodotopne vitamine in minerale. Tudi zato se na naših jedilnikih pogosto pojavi, saj nas, zaradi visoke energijske vrednosti, pusti dlje časa site.

Pripomočki za pripravo ričeta brez mesa:

  • posoda za namakanje ješprenja
  • cedilo
  • lonec za kuhanje ješprenja
  • deska za rezanje
  • kuhalnica
  • zajemalka
  • štedilnik
  • nož
  • tehtnica
  • krožnik

Sestavine za pripravo ričeta brez mesa:

Za štiri osebe:

  • 250 g ješprenja
  • 60 g fižola v zrnju, svežega ali zamrznjenega
  • 140 g stročjega fižola, svežega ali zamrznjenega
  • 70 g korenčka rdečega
  • 50 g graha v zrnu, svežega ali zamrznjenega
  • 100 g nadzemne kolerabe
  • 30 g pora, svežega ali zamrznjenega
  • 200 g buče cukete, sveže ali zamrznjene, lahko uporabimo druge vrste jedilne buče
  • 1/2  čebule
  • 2 stroka česna
  •  vejica peteršilja
  • 20 g cvetače
  • poper po okusu
  • 1000 ml vode
  • sol po okusu

Postopek za pripravo ričeta brez mesa

Ješprenj damo na cedilo in ga operemo pod tekočo vodo, nato ga damo v posodo in ga zalijemo z vodo. Toliko, da je ješprenj prekrit z vodo in ga pustimo namakati 2 – 3 ure, lahko tudi preko noči. Namočen ješprenj stresemo na cedilo in ga ponovno speremo pod tekočo vodo. Tako pripravljen ješprenj stresemo v lonec, ga zalijemo z vodo in ga kuhamo na zmernem ognju približno 20 do 25 minut, pri tem pazimo, da se ješprenj ne razkuha.

Med namakanjem in kuhanjem ješprenja si pripravimo, operemo in očistimo vso zelenjavo, ki jo bomo potrebovali za dodatek k ješprenju, saj že naslov recepta pove, da enolončnica, ki jo poznamo pod imenom zelenjavni ričet, vsebuje veliko različne zelenjave, zato je tudi vitaminsko in mineralno bolj bogata in z tem tudi zdrava. Vso zelenjavo narežemo na drobno, bučo na  kocke približno enega centimetra, če pa je buča mlada jo ni potrebno olupiti, in v lonec lahko dodamo tudi mrežasto sredico s semeni.

Ne pozabite dodati grah v zrnu in stročji fižol, ki ga narežemo na dolžino 1 – 2 centimetra, fižol v zrnu pa lahko dodamo iz pločevinke na koncu kuhanja, suhega pa čez noč namočimo in ga damo kuhati skupaj z ješprenjem, da je vse kuhano istočasno. Če uporabimo svež mlad fižol v zrnju, ga damo kuhati istočasno z zelenjavo.

Vso na drobno narezano zelenjavo stresemo v lonec k delno kuhanem ješprenju, posolimo in ponovno postavimo na štedilnik, ko zelenjavni ričet zavre ga kuhamo na zmernem ognju še približno 15 minut, oziroma toliko časa, da je vsa  zelenjava kuhana.

Posebnost zelenjavnega ričeta je ta, da je bolj okusen, če se naravno počasi ohladi, zato si vzemimo čas in si ga pravočasno skuhajmo, še bolj okusen pa bo naslednji dan, ko ga na štedilniku ponovno pogrejemo. Zelenjavni ričet postrežemo v skodelici ali krožniku, za dekoracijo in okus pa ga potresemo z na drobno narezanim peteršiljem. Ljubitelji bolj pekočih začimb pa si to enolončnico lahko začinijo s mletim poprom.

Tudi brez mesa si lahko pripravimo čudovito enolončnico. Lučka Glaser

Zraven pa priporočam kruh, ki si ga sami pripravimo:

Ocena:
Skupaj: 19 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor