Lojzijev lonec
Lojzijev lonec je enostavna enolončnica, kjer prevladujejo stročnice, za zgostitev pa so dodane jedilne buče, ki pa se v loncu kar izgubijo, toda enolončnica ima prijeten sladkobni okus, zaradi dodanih testenin in kranjske klobase pa nam tudi poteši lakoto. Enolončnice so zelo priljubljene, saj so enostavne za pripravo, poleg tega pa za pripravo potrebujemo le en lonec za kuhanje, kuhalnico in seveda štedilnik.
Ne spadate med ljubitelje stročnic? Morda si vseeno premislite, saj morate vseeno vedeti, da stročnice vsebujejo malo maščob, so slasten vir vitaminov, mineralov in vsebujejo različne beljakovine in vlaknine. So tudi najbolj zdrav in najcenejši vir beljakovin, ki jih naše telo potrebuje.
Pripomočki za pripravo Lojzijevega lonca:
- lonec s pokrovko
- kuhalnica
- tehtnica
- merica za tekočino
- skleda
- deska za rezanje
- nož
- krožnik
- skodelica
- štedilnik
Sestavine za pripravo Lojzijevega lonca
Za štiri osebe:
- 250 g olupljenega na kocke narezanega krompirja
- 80 g na drobno narezane čebule
- 140 g svežega ali zamrznjenega pora
- 600 g svežih ali zamrznjenih jedilnih buč
- 250 g svežega ali zamrznjenega stročjega fižola
- 100 g svežega ali zamrznjenega graha v zrnju
- 350 g svežega ali zamrznjenega boba v zrnju
- 60 g testenin po izbiri
- 1000 ml vode
- 1 žlica mlete sladke paprike
- 1/2 kranjske klobase
- 1 žlica svinske masti
- 1 žlica na drobno narezanega peteršilja
- sol po okusu
- kis po okusu
Postopek priprave Lojzijevega lonca
Čebulo olupimo in jo na drobno narežemo, pripravimo si tudi svinjsko mast. Pripravimo zelenjavo in jo, če uporabljamo svežo, očistimo in narežemo na primerno velike kose (naj bodo veliki za en grižljaj).
V loncu stopimo svinsko mast in na njej prepražimo čebulo, da postekleni, nato v lonec stresemo vso zelenjavo, ki je lahko še zamrznjena (v kolikor uporabljate zamrznjeno) in jo med občasnim mešanjem pražimo približno 30 minut. Če je zelenjava sveža, ji dodamo 100 ml vode, da se zelenjava ne prime na dno lonca. Zamrznjena zelenjava vsebuje več vode, zato vode za praženje ni potrebno dodajati.
Ko je vsa zelenjava prepražena, jo zalijemo z vodo, dodamo mleto sladko papriko, na kolobarje narezano kranjsko klobaso, posolimo in lonec pokrijemo. Nato počakamo, da vse skupaj začne vreti. Po približno 1o minutah vrenja, poizkusimo ali je zelenjava na pol kuhana, poizkus najprej opravimo na bobu, ki potrebuje največ časa, da se zmehča, pač odvisno od zrelosti boba. Na koncu dodamo testenine po izbiri in jih kuhamo časovno po navodilu proizvajalca testenin. Za okus in dekoracijo potresemo še z na drobno narezanim peteršiljem, premešamo in Lojzijev lonec je pripravljen.
Postrežemo v skodelici, ljubiteljem bolj kisle prehrane pa svetujem, da dodajo še nekaj kapljic kisa.
Lojzij vse zna, ko mene ni doma. Lučka Glaser
Ne pozabite popestriti Lojzijevega lonca s kruhom ali pecivom:
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Črni kruh s kvasno solno emulzijo.
- Bučnica slan zavitek.
- Jogurtovo pecivo s poprovo meto.
- Kruhove rezine iz pečice.