Porova enolončnica s krompirjem
Print Friendly, PDF & Email

Porova enolončnica s krompirjem je zelenjavna poslastica, ki je hitro pripravljena, prijetnega vonja in okusa. Por vsebuje podobne sestavine kot čebula, čemaž in česen. Vsebuje aromatične snovi, ki mu dajejo ostrino in značilen vonj. Por vsebuje olje, ki vsebuje alizin, žveplovo spojino, ki daje rastlini okus in vonj. Deluje predvsem preventivno, blažilno in zdravilno. Ko por zaužijemo se prične v želodcu in črevesju čiščenje in odstranjevanje bolezenskih bakterij in gliv. Por pa tudi čudovito ureja prebavo.

Pripomočki za pripravo porove enolončnice s krompirjem:

  • deska za rezanje
  • nož
  • nož za lupljenje krompirja
  • skleda za pranje
  • cedilo
  • tlačilka za krompir
  • merica za vodo
  • lonec
  • tehtnica
  • žlica
  • štedilnik
  • zajemalka
  • krožnik

Sestavine za pripravo porove enolončnice s krompirjem

Za dve osebi:

  • 170 g očiščenega narezanega pora
  • 400 g olupljenega in narezanega krompirja
  • 500 ml vode
  • 20 g masla
  • 1 žlico jušne zelenjave ali pol jušne kocke
  • sol po okusu
  • poper po okusu

Postopek za pripravo porove enolončnice s krompirjem

Por in krompir operemo in ju olupimo. Krompir na drobno narežemo, por pa na  kolobarje, dolžine 5 do 6 mm.

V lonec stresemo narezan krompir in por, dodamo vodo in kuhamo toliko časa, da se krompir in por skuhata. Med tem časom pripravimo maslo in jušno zelenjavo ali jušno kocko.

Ko sta krompir in por kuhana, ju s tlačilko pretlačimo, posolimo in dodamo maslo in jušno zelenjavo ali jušno kocko, vse skupaj dobro premešamo in kuhamo na zmernem ognju še 5 minut.

Še vročo enolončnico iz pora in krompirja postrežemo na krožniku ali v skodelici. Ljubitelji popra pa lahko enolončnico tudi popoprajo.

Priporočam, da poizkusijo tudi tisti, ki jim zelena barva ni pri srcu. Lučka Glaser

Poglejte še recept za porovo juho:

Zraven porove enolončnice s krompirjem lahko ponudimo domač kruh:

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor