Pljučka s krompirjem v enolončnici
Print Friendly, PDF & Email

Pljučka s krompirjem so okusna enolončnica, ki je skoraj pozabljena specialiteta, kakor večina jedi iz drobovine. Pljučk ne kuhamo več doma, niti nam jih ne ponudijo v gostilnah. Vendar pljučka so rahla, mehka in imajo prav poseben okus, sladko, malo grenijo in z uporabo začimb in vina naredimo pljučka s krompirjem v bogato in okusno jed. Namesto vina lahko uporabite malo kisa, vendar v veliko manjši količini, kakor vino.

pljucka-s-krompirjem-v-enoloncnici

Pljučka s krompirjem v enolončnici – pripomočki:

  • večji lonec s pokrovko za prvo kuhanje
  • kozica s pokrovko za krompir
  • lonec s pokrovko za pripravo pljučk s krompirjem
  • deska za rezanje
  • krožnik
  • nož
  • kuhalnico
  • jušno žlico
  • kavno žlico
  • stepalo

Pljučka s krompirjem v enolončnici – sestavine

Za 2 osebi:

  • 400 g kuhanih govejih pljučk
  • 160 g krompirja
  • 30 g čebule
  • strok česna
  • 1/2 kisle paprike ali kisla kumarica
  • 1 žlica olja
  • 1 žlica moke
  • 1 l vroče vode ali juhe
  • 1 žlica jušne zelenjave
  • ščep mletega popra
  • ščep majarona
  • 3 lovorjev liste
  • 2 žlici vina
  • zelen peteršilj

Pljučka s krompirjem v enolončnici – postopek:

Pljučka operemo in jim odstranimo sapnik. Damo jih kuhat v večji lonec v vrel krop in solimo, lonec pokrijemo s pokrovko in kuhamo 1/2 ure, nato pljučka vzamemo iz vode in jih damo na krožnik, da se ohladijo, vodo zavržemo.  Olupimo krompir, ga narežemo na kocke in damo kuhat v kozico, ki jo pokrijemo. Ohlajena pljučka narežemo na kocke.

pljucka-s-krompirjem-v-enoloncnici

V lonec odmerimo olje in na njem med mešanjem, prepražimo čebulo. Ko je lepo prepražena, dodamo še moko, ki jo tudi prepražimo.

pljucka-s-krompirjem-v-enoloncnici

Kislo papriko narežemo na drobne koščke, dodamo v lonec in dolijemo polovico vode. Stepalo uporabimo, da dobro stepamo tekočino, da postane kremasta in brez grudic.

pljucka-s-krompirjem-v-enoloncnici

V lonec dodamo kuhane in na kocke narezana pljučka, jušno zelenjavo, na drobno sesekljan česen, majaron, mleti poper in lovorjev list.

pljucka-s-krompirjem-v-enoloncnici

Dodamo kuhan krompir s tekočino vred v kateri smo ga skuhali, dosolimo in dodamo vino, vse sestavine premešamo in kuhamo na zmerni temperaturi še 15 minut. Peteršilj drobno narežemo, enolončnico pljučka s krompirjem naložimo na krožnik in potresemo z peteršiljem.pljucka-s-krompirjem-v-enoloncnici

Zraven ponudimo domač kruh:  konopljin kruh, polnozrnati kruhpolnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči, ajdov kruh z orehimlečni bel kruh.

pljucka-s-krompirjem-v-enoloncnici

Dober tek vam želi Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.9]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor