Fižolova enolončnica z vodnimi žličniki
Print Friendly, PDF & Email

Fižolova enolončnica z vodnimi žličniki je nasitna jed, ki vsebuje fižol v zrnju in še zelenjavo, ki je v poletnem in jesenskem času na naših vrtovih. Da pa je enolončnica še bolj nasitna, vanjo zakuhamo vodne žličnike in tako dobimo samostojen, okusen obrok za kosilo, če pa kaj ostane, tudi za večerjo.

Pripomočki za pripravo fižolove enolončnice z žličniki:

  • lonec s pokrovko za fižol, če bomo sami kuhali fižol
  • lonec s pokrovko za enolončnico
  • skodelica
  • nož
  • deska za rezanje
  • žlica
  • kuhalnica
  • zajemalka
  • mečkač
  • skleda za žličnike
  • vilice
  • tehtnica
  • merica za tekočino
  • štedilnik

Sestavine za pripravo fižolove enolončnice z žličniki

Za 6 oseb

Za fižolovo enolončnico:

  • 400 g kuhanega fižola (lahko tudi fižol v pločevinki)
  • 70 g čebule
  • 90 g rdečega korenčka
  • 60 g rumenega korenčka
  • 150 g bučke cukete
  • 20 g pora
  • 150 g paradižnika
  • 1 žlica jušne zelenjavne začimbne mešanice
  • 1 žlica domače masti ali olja po želji
  • 1 česen
  • 2 lovorjeva lista
  • 1000 ml vode za enolončnico
  • 500 ml vode za kuhanje fižola
  • sol po okusu
  • poper po želji in okusu
  • peteršilj za dekoracijo

Za vodne žličnike:

  • 2 jajca
  • 2 dl mleka
  • sol po okusu
  • 350 g črne moke (tip 1100)

Postopek priprave fižolove enolončnice z žličniki

Domač fižol preberemo, če je sušen, ga namočimo preko noči, da se napne, drugi dan vodo odlijemo, fižol ponovno zalijemo s čisto vodo, posolimo in ga skuhamo.
Ko fižol zavre, temperaturo štedilnika nastavimo tako, da fižol  počasi vre, lonec pokrijemo, da para ne hlapi po prostoru in kuhamo dokler ni fižol mehak.

Lahko pa uporabimo pločevinko že kuhanega fižola.

Pripravimo zelenjavo; čebulo in česen olupimo in na drobno nasekljamo, očistimo korenček in ga narežemo na majhne kocke velike 1 cm ali krogce, odvisno od velikosti in debeline korenčka, bučko in paradižnik tudi narežemo na kocke velikosti 1 cm, por narežemo na rezine 0,5 cm.

Narezano čebulo prepražimo med stalnim mešanjem na žlici masti ali olja, da postekleni, nato dodamo narezan korenček, pražimo 3 minute, med mešanjem dodamo jušno zelenjavno mešanico, česen in dobro prepražimo med mešanjem, da zadiši po česnu, dodamo narezane, bučke, paradižnik in por, pražimo še 3 minute in večkrat pomešamo.

Kuhan fižol razdelimo na dva dela, v skodelici imamo polovica fižola v zrnju, drugo polovico pa pustimo v loncu s tekočino od kuhanja fižola in ga grobo pretlačimo z mečkačem, pretlačen fižol in fižol v zrnju dodamo zelenjavi, dodamo liste lovorja in zalijemo z vodo za enolončnico.

Sedaj pripravimo maso za vodne žličnike. kako – poglejte postopek slastni vodni žličniki in jih zakuhamo v vrelo fižolovo enolončnico. Vodni žličniki so kuhani v 10 minutah. Sedaj le še preizkusimo slanost enolončnice in po potrebi dosolimo.

Fižolovo enolončnico naložimo na krožnik in okrasimo s peteršiljem. Peteršilj lahko narežemo na drobno in potresemo po krožniku ali pa dodamo šopek, za lepši videz. Ljubiteljem popra pa priporočam, da si fižolovo enolončnico z vodnimi žličniki tudi popoprajo.

Kuhajte enolončnice, saj so zdrave in z njimi lahko popestrite jedilnik z razno zelenjavo. Lučka Glaser

Povabim vas k ogledu še ostalih mojih enolončnic, morda vas spomnim na enolončnico, ki je že dolgo niste pripravili:

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor