Poletna zelenjavna juha z govejim mesom
Print Friendly, PDF & Email

Poletna zelenjavna juha z govejim mesom je obrok, ki si ga lahko pripravimo za kosilo ali večerjo. Iz vrtne zelenjave, ki jo je v poletnem času v izobilju, si lahko pripravimo obrok, ki bo zadovoljil našo potrebo po hrani in potešil lakoto in nam olajšal pripravo kosila ali večerje.

Pripomočki za pripravo poletne zelenjavne juhe z govejim mesom:

  • lonec s pokrovko
  • krožnik
  • deska za rezanje
  • nož
  • posoda za pranje zelenjave
  • cedilo
  • tehtnica
  • merica za tekočino
  • kuhalnica
  • skleda za oprano zelenjavo
  • ponev
  • štedilnik

Sestavine za pripravo poletne zelenjavne juhe z govejim mesom

Za osem oseb:

  • 600 g mladih govejih pleč
  • 2000 ml vode
  • 200 g očiščene bučke cuketa
  • 150 g  očiščene rumene kolerabe (zemeljske)
  • 100 g očiščenega korenčka
  • 100 g očiščenega stročjega fižola
  • 200 g očiščenega stročjega graha
  • 30 g očiščenega brokolija
  • 1 čebula (srednje velika)
  • 1 žlica olja sončničnega
  • sol po okusu
  • mleta sladka paprika po okusu
  • mleti česen po okusu
  • poper po okusu
  • vejica peteršilja

Postopek priprave poletne zelenjavne juhe z govejim mesom

Meso splaknemo pod tekočo vodo in ga narežemo  na manjše poljubno velike kose. V lonec nalijemo hladno vodo in dodamo na manjše kose narezano meso, lonec pokrijemo in ga pristavimo na štedilnik. Meso kuhamo približno dvajset minut.

Med tem časom, ko se mlada govedina kuha, si očistimo, stehtamo in na drobno narežemo vso vrtno zelenjavo, posebno moramo biti pazljivi pri stročjemu fižolu in grahu, ki lahko vsebujejo nitke, le-te moramo odstraniti.

Potem, ko se mlado goveje meso kuha že približno dvajset minut, v lonec stresemo vso vrtno zelenjavo, razen čebule, ki jo najprej popečemo v ponvi na olju in jo šele nato dodamo v lonec, ne smemo pa pozabiti na ostale začimbe kot so: mleta sladka paprika, mleti poper, grobo mleti česen in sol.
Vse sestavine dobro premešamo, lonec pokrijemo in na zmernem ognju kuhamo nadaljnjih dvajset minut, oziroma toliko časa, da je zelenjava kuhana.

Poletno zelenjavno juho z govejim mesom postrežemo na krožniku ali drugi primerni posodi, ljubitelji peteršilja pa jo še potresejo z na drobno narezanim peteršiljem.

Z malo truda si lahko pripravimo čudovito juho. Lučka Glaser

Zraven pa priporočam doma pečeni kruh:

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor