Kmečka enolončnica s šunko
Print Friendly, PDF & Email

Kmečka enolončnica s šunko je obrok, ki ga pripravimo v poletno jesenskem času, ko nam vrtovi in njive ponudijo vse dobrote pridelka za katerega smo se trudili v spomladanskem času. Naši dedki in babice so pripravljali obroke iz pridelka, ki so ga s sejanjem in saditvijo pridelali s svojimi rokami in gospodinja je skuhala kosilo po svojem okusu in znanju, saj se je znanje kuhanja prenašalo iz roda v rod. Eno takšnih kosil je tudi kmečka enolončnica s šunko, ki je z minerali in vitaminsko bogata in zelo okusna, zato se jo izplača poizkusiti in ugotovili boste, da so tudi nekoč znali dobro kuhati.

Pripomočki za kuhanje kmečke enolončnice s šunko

  • posoda za pranje pridelka
  • pladenj za pridelke
  • deska za rezanje
  • nož
  • posoda za odlaganje narezane zelenjave
  • krožnik
  • tehtnica
  • lonec
  • kuhalnica
  • žlica
  • ponev
  • merica za vodo

Sestavine za kuhanje kmečke enolončnice s šunko

Za 4 osebe:

  • 1 jedilna buča (okoli 620 g)
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 210 g paradižnika
  • 370 g kumar
  • 240 g krompirja
  • 120 g zelene paprike
  • 90 g stročjega fižola
  • 6 korenčkov, mešanih rumenih in rdečih (okoli 190 g)
  • 2 žlici moke
  • 100 ml olja
  • 1200 ml vode
  • 300 g kuhane šunke

Postopek kuhanja kmečke enolončnice s šunko:

Vse pridelke dobro operemo, krompir, kumarice in bučko olupimo, korenček očistimo, vso očiščeno zelenjavo s paradižnikom vres narežemo na manjše koščke, fižol narežemo na 2 cm dolge koščke, čebulo in česen olupimo, sesekljamo in posebej pripravimo na manjši krožnik.

V loncu segrejemo olje, dodamo čebulo in jo pražimo na zmernem ognju, da postekleni, nato dodamo česen. Ko začutimo vonj po česnu, v lonec stresemo vso narezano zelenjavo, dotočimo 200 ml vode in lonec pokrijemo. Na zmernem ognju dušimo približno 30 minut in občasno premešamo.

Ko se je zelenjava zmehčala, to najlažje ugotovimo tako, da jo preizkusimo, dolijemo 1000 ml vode in lonec ponovno pokrijemo, ter nadaljujemo s kuhanjem. Med tem časom, ko čakamo, da vsebina v loncu zavre, pripravimo sestavine za pripravo prežganja iz moke in žlice olja. Prežganje pripravimo tako, da v ponev vlijemo žlico olja, ga segrejemo in dodamo dve žlici moke, s kuhalnico mešamo zmes olja in moke na zmernem ognju toliko časa, da nežno porjavi. S prežganjem, ki ga dodamo enolončnici izboljšamo okus, in enolončnica postane bolj kremasta.

V vrelo mešanico zelenjave stresemo prežganje, dobro premešamo, da se prežganje lepo razpusti in solimo po okusu in pripravimo šunko.

Šunko narežemo na drobne kocke in jo stresemo v lonec, dobro premešamo in kosilo je pripravljeno.

Kmečko enolončnico s šunko postrežemo in jo po želji lahko popopramo, potresemo z na drobno narezanim peteršiljem ali drobnjakom.

Naj vam tekne zdrava kmečka hrana, Lučka Glaser.

Še nekaj ostalih receptov za enolončnice izpod moje kuhalnice:

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor