Pašta fižol
Print Friendly, PDF & Email

Se še spomnite enolončnice, ki smo jo imenovali pašta fižol? To je okusna, nasitna, zdrava enolončnica, ki nam da moči in deluje poživljajoče. Okusna je v kremasti juhici v kateri je fižol z makaroni in še začimbe. Fižol vsebuje veliko železa, kalcija, kalija, vitamina C in različne vitamine B. Uravnava prebavo, nase veže strupene in maščobne snovi. Zaradi bogastva nukleinskih kislin spada fižol med najuspešnejša pomlajevalna sredstva za naše telesne celice. Fižol pomaga pri težavah z jetri, ledvicami, mehurjem, krepi srce in ožilje, odvaja vodo iz telesa, pomaga pri prebavnih motnjah, pomlajevalno deluje na celice…

Pašta fižol – pripomočki:

  • 2 lonca s pokrovko
  • deska za rezanje
  • nož
  • žlica
  • kavna žlica
  • skleda
  • kuhalnica
  • cedilo

Pašta fižol – sestavine:

Za 4 osebe

  • 500 g suhega fižola v zrnju
  • 200 g suhega mesa
  • 100 g čebule
  • 1 žlica moke
  • polovica kavne žličke rdeče paprike
  •  lovorjev list
  • kavna žlica jušne zelenjave
  • kavna žlica suhega majarona
  • 1 žlica masti (lahko tudi olje po želji)
  • 200 g testenin

Pašta fižol – postopek:

Suh fižol pregledamo in mu odstranimo vse smeti, nato ga speremo s tekočo vodo preko cedila in naložimo v lonec. Ponavadi pustimo fižol namakat preko noči, lahko pa tudi zjutraj namočimo in po 5 urah je nabreknil, fižol ponovno v cedilu speremo in lahko ga damo kuhat v osoljeno vodo. Medtem na drobno narežemo čebulo, suho meso in pripravimo vse sestavine, ki jih bomo potrebovali.

V prvem loncu kuhamo fižol, ki smo mu dodali lovorjev list za lažjo prebavo, v drugem loncu naredimo prežganje: na masti prepražimo narezano čebulo, ko postekleni dodamo moko in jo popražimo.

Ko je moka popražena in porazdeljena med vso čebulo dodamo še suho rdečo papriko na hitro pomešamo, dodamo jušno zelenjavo in fižol s tekočino vred.

Malo pokuhamo in, če je enolončnica pregosta, dolijemo še vodo, dodamo suho meso in majaron. Vse skupaj še 15 minut pokuhamo preverimo ali je dovolj slano.

V lonec, v katerem smo kuhali fižol, natočimo vodo za kuhanje testenin in, ko zavre, skuhamo testenine po navodilu proizvajalca.

Jaz vedno skuham testenine samostojno in jih na krožniku dodajam v enolončnico, da se ne razkuhajo in so kuhane na zob. Tudi, če enolončnica ostane za pozneje, vam tako testenine ostanejo čvrste.

Dober tek vam želi Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 25 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor