Zelenjavna juha z vodnimi žličniki in klobaso
Print Friendly, PDF & Email

Zelenjavna juha z vodnimi žličniki in klobaso je zdrav obrok z veliko zelenjave polne vitaminov in mineralov, dodaten okus pa zelenjavi dajejo vodni žličniki in klobasa. Zaradi tempa vsakdanjega življenja nam velikokrat primanjkuje časa za pripravo obrokov, ki vsebujejo veliko zelenjave, toda vzeti si moramo čas in si pripraviti zdrav in okusen obrok.

Pripomočki za pripravo zelenjavne juhe:

  • lonec s pokrovko
  • kuhalnica
  • deska za rezanje
  • krožniki
  • skodelice
  • tehtnica
  • merica za tekočino
  • žlica
  • skleda
  • vilice
  • štedilnik

Sestavine za pripravo zelenjavne juhe

Za štiri osebe

Za juho:

  • 250 g fižola stročjega
  • 100 g graha v zrnu
  • 100 g pora (očiščenega)
  • 150 g buče (olupljene)
  • 100 g korenja rumenega ali rdečega (očiščenega)
  • 1700 ml vode
  • 50 g čebule
  • 5 g česna
  • 3 liste lovorja
  • sol po okusu
  • 1/2 žličke timijana
  • 1/2 kranjske klobase
  • 3 žlice sončničnega olja
  • poper po potrebi
  • vejica peteršilja za dekoracijo

Za vodne žličnike:

  • 2 jajci
  • 2 dl mleka
  • sol
  • 350 g črne moke (tip 1100)

Postopek priprave zelenjavne juhe z vodnimi žličniki in klobaso

Najprej pripravimo vodne žličnike po receptu slastni vodni žličniki z drobtinami, vendar jih zakuhamo šele, ko enolončnica z zelenjavo prične vreti (glej navodilo v nadaljevanju postopka).

Vso zelenjavo  očistimo olupimo in dobro operemo, narežemo jo na drobno, kakor tudi kranjsko klobaso.

V lonec najprej damo olje in na njemu popražimo čebulo, da postekleni, nato dodamo česen in, ko se po kuhinji razširi vonj po česnu, stresemo v lonec vso zelenjavo, ki smo jo narezali na drobno, dobro premešamo in dodamo 200 ml vode, lonec pokrijemo in zelenjavo dušimo na zmernem ognju pet minut.

Lonec odkrijemo, dolijemo še preostalih 1500 ml vode in ponovno lonec pokrijemo, počakamo, da zavre.

Takoj, ko zavre, dodamo še sol, lovor, narezano klobaso in ponovno počakamo, da vse skupaj zavre in začnemo z žlico dodajati vodene žličnike (medtem, ko dodajamo žličnike naj na zmernem ognju nežno, počasi vre). Ko v juho zakuhamo vse žličnike, lonec pokrijemo in na zmernem ognju naj vse skupaj vre še 10 minut.

Pred serviranjem poizkusimo vodne žličnik,e če so kuhani in po potrebi juho še dosolimo in potresemo z drobno narezanim peteršiljem.

 

Hrana na žlico je dobrodošla v vsakdanji prehrani za dobro počutje in prebavo. Lučka Glaser

Za popestritev kosila vam priporočam:

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor