Trganci z makom
Print Friendly, PDF & Email

Kadar smo na tesnem s časom za kuhanje kosila ali večerje, kadar se nam zahoče nekaj sladkega na hitro, kadar imamo doma bolj prazno shrambo in hladilnik, takrat so trganci idealna rešitev. V bistvu nam trganci ponujajo toliko idej in možnosti kot je okusov. Pripravimo jih lahko kot glavni obrok ali kot prilogo in navsezadnje kot sladico. Trganci so testo iz moke in vode, katere pokuhamo v vodi in jih naprej pripravimo po želji. Lahko ji pražimo na čebuli, zaseki, slanini, na jajcih, špargljih, lahko jih prelijemo z različnimi omakami s smetanovo, mesno, zelenjavo, lahko služijo kot krpice s sladkim zeljem, lahko so priloga h golažu ali pečenki in še in še. Kot sladica jih lahko potrosimo z orehi, z makom,  s skuto, čokolado, marmelado …

 

Trganci z makom – pripomočki:

  • tehtnica
  • posoda za testo
  • lonec
  • kuhalnica
  • ponev

Trganci z makom – sestavine:

Za 4 do 5 oseb

Testo:

  • 500 g ostre moke
  • 250 ml vode
  • ščep soli

Makova omaka:

  • 120 g masla
  • 80 g mletega maka
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 1 žlička mletega cimeta

In še:

  • 3 litre vode za kuhanje trgancev
  • 1 žlica soli

Trganci z makom – postopek:

V skledo za testo odtehtamo moko, dodamo ščep soli in prilijemo vodo. Ker je odvisno od moke, najprej prilijemo 200 ml vode in nato jo postopoma dodajamo. Morda bo potrebno kakšen ml več ali manj.  Z rokami sestavine zgnetemo v testo, ki naj bo kompaktno. Če imamo čas, naj testo počiva pol ure, če ga nimamo, nadaljujemo z delom.

Nekateri v testo dodajo še jajce, vendar ni potrebno. Če boste dodali jajce, dolijte toliko manj vode.

Na štedilnik pristavimo večji lonec z vodo, katero solimo in počakamo, da zavre. Med tem, ko čakamo, da voda zavre, lahko že naredimo trgance. Sedaj vam bo takoj jasno, zakaj je jedi ime trganci. Od testa s prsti trgamo koščke testa, za katere sploh ni pomembno kakšne oblike so, le velikosti naj bodo približno enake, pa še to ni nujno. Če imamo manj testa, jih lahko trgamo in polagamo direktno v vrelo vodo, če imamo več testa, je bolje, da jih prej natrgamo in nato vse hkrati vložimo v vrelo vodo. Namreč trganje nam vzame nekaj časa in če imamo večji kos testa in bi jih trgali direktno v vrelo vodo, se nam lahko zgodi, da bodo tisti prvi že kuhani, med tem, ko bomo zadnje šele dali v vrelo vodo.

Trganci naj vrejo 10 minut. Nato jih precedimo in splahnemo pod mlačno vodo.

Med tem, ko se trganci kuhajo, pripravimo makovo omako. V ponvi stopimo maslo, nato dodamo sladkor v prahu in na koncu še mak in cimet. Premešamo in vse združimo. Če bi omaka bila presuha, dodajte še malo masla

Nato v ponev z makovo omako dodamo kuhane trgance, premešamo in vse skupaj še kakšno minutko, dve pražimo.

Postržemo še vroče. Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor