Buča s fižolom in prekajenimi rebrci
Buča s fižolom in prekajenimi rebrci je okusen, kalorično in vitaminsko bogat obrok, ki ga lahko pripravimo vse dni v tednu, tako za kosilo kot tudi za večerjo. Na tržišču je veliko različnih buč, ki jih uporabljamo v prehrani, kozmetiki, izdelavi okraskov in glasbil, posebno pa so zaradi različnih velikosti, oblik in barv zanimive za dekoracijo. Ker pa vse buče niso užitne, jih pred uporabo v prehrani poizkusimo in če grenijo, jih ne smemo zaužiti.
Pripomočki za bučo s fižolom in prekajenimi rebrci
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za bučo s fižolom in prekajenimi rebrci
Za šest oseb:
- 1000 g jedilnih buč (svežih ali zamrznjenih)
- 900 g prekajenih svinjskih rebrc
- 500 g rjavega fižola v zrnju
- 300 g krompirja
- 300 g rdečega korenja
- 180 g čebule
- 100 g pora
- 100 ml olja
- sol po okusu
Za vodne žličnike:
- 2 jajci
- 2 dl mleka
- sol
- 350 g pšenične moke tip 500
Priprava buče s fižolom in prekajenimi rebrci
Najprej namočimoi fižol, za 8 do 10 ur, zato najbolj je primerno, da to storimo preko noči in imamo zjutraj fižol pripravljen za kuhanje, pripravimo si tudi ostale sestavine, da bo priprava in kuhanje potekalo hitreje.
Prekajena rebrca narežemo na večje kose, in jih damo kuhati v večji lonec, čas kuhanja je odvisen od velikosti prekajenih reber, če pa jih kupimo v trgovini, je na embalaži tudi nasvet, koliko časa je potrebno kuhati.
Ko so rebra kuhana, jih poberemo iz lonca in jih naložimo na pladenj ali krožnik.
Med tem časom, ko so se rebra kuhala, v kozici, na olju prepražimo na kocke velike 10 do 15 mm narezano svežo zelenjavo, če je buča mlada z mehkim olupkom je ni potrebno lupiti. Zelenjavo dušimo med občasnim mešanjem v pokriti kozici 12 do 15 minut.
Nato kuhani zelenjavi dodamo juho, v kateri so se kuhala prekajena rebra, toliko, da se sestavine lepo prekrijejo, dodamo še kuhan fižol, ki smo ga precedili in tekočino shranili, saj iz ne lahko pripravimo čudovito fižolovo juho.
Med kuhanjem zelenjave pa si pripravimo masoza vodne žličnike; masa naj bo gosta, da lahko s pomočjo žlice oblikujemo poljubno velike žličnike, ki jih zakuhamo v loncu z zelenjavo.
Vodne žličnike kuhamo 8 do 10 minut, čas je odvisen tudi od velikosti žličnikov.
Bučo s fižolom in prekajenimi rebri, ki smo jim dodali še vodne žličnike ponudimo v skodeli ali krožniku, v vsakem slučaju je obrok okusen, na vrhu pa lahko potresemo še na drobno narezan peteršilj in dodamo še kos ali dva narezanih prekajenih reber.
Buča je najbolj okusna v kombinaciji s prekajenim svinskim mesom, pa tudi druge vrste mesa se priležejo, če jim dodamo dovolj začimb. Lučka Glaser
Uporaba buč je zelo raznolika oglejte si nekaj pripravljenih jedi iz buč:
- Bučna juha z maslom.
- Slastna kremna bučna juha s krompirjem.
- Kremna bučna juha s kamutom.
- Bučna juha s koruznim zdrobom.
- Čebulna juha z bučkami.
- Paradižnikova juha z bučko in ribano kašo.
- Bučne rezine s šunko in sirom.
- Narastek z bučami.
- Pica iz bučk.
- Zloženka iz bučke in stročjega fižola.
- Musaka z mletim mesom in bučkami.
- Lisičke z bučko.
- Bučke v omaki.
- Bučne miške.
- Ocvrte bučke s sezamom.
- Polnjene bučke.
- Skutno bučni zavitek.
- Bučnica, slan zavitek.
- Pražena semena bučk in buč.
Pripravila sem vam tudi ideje, kako si z bučami pripravite shranek za zimo: