Bananini mafini z brusnicami
Bananini mafini z dodanimi suhimi brusnicami so sladki, zelo rahli in so idealno pecivo, polepša druženje ob kavi, čaju ali soku. Priprava mafinov, pri katerih je osnova banana je zelo enostavna, hitra. Nad njimi bodo navdušeni vsi ljubitelji banan. Brusnice, ki so dodane, pa so velika zakladnica mineralov, vitaminov, vlaknin …
Bananini mafini z brusnicami – pripomočki
- palični mešalnik
- električni ali ročni stepalnik
- pekač za mafine
Bananini mafini z brusnicami – sestavine
Za 12 mafinov:
- 350 g olupljenih banan
- 130 g masla
- 1 jajce
- 8 g vaniljevega sladkorja
- 100 g pšenične moke tip 500
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- 1/2 čajne žličke mletega cimeta
- 100 g suhih brusnic (sladkanih)
- morska sol po okusu
- 6 g sladkorja oziroma po okusu
Bananini mafini z brusnicami – postopek
Olupljene banane narežemo na manjše kose in jih s paličnim mešalnikom sesekljamo, da dobimo gladko tekočo maso, za pripravo bananinih mafinov je najbolje, da uporabimo zrele banane, ki dajo tekočo maso za lažje vlivanje mafinov.
Na štedilniku v kozici stopimo maslo in ga stopljenega dolijemo k sesekljanimi bananami, vse skupaj takoj dobro premešamo, prden se maslo začne strjevati.
V posodo za stepanje vbijemo jajce in dodamo sladkor, pri čemer moramo biti previdni, saj sladkor vsebujejo tudi posušene brusnice in banane, stepamo toliko časa, da dobimo svetlo puhasto zmes, ki jo dodamo bananini masi in jo ponovno dobro premešamo.
V manjši skledi skupaj zmešamo suhe snovi: moko, cimet, sodo bikarbono in vanilin sladkor.
In jih vmešamo k bananini masi, na koncu dodamo še suhe brusnice, ki jih ročno vmešamo v maso, da se brusnice enakomerno porazdelijo.
Model za mafine premažemo s stopljenim maslom, če uporabimo modelčke za mafine, jih moramo tudi namastiti, da se ne primejo, modelčke napolnimo do 3/4, nato pekač potresemo, da se masa lepo enakomerno razleze po modelčkih. Pečico segrejemo na 180 °C, ko je pečica segreta, vanjo, na srednje vodilo vstavimo pekač z mafini in pečemo 15 do 20 minut.
Pečene mafine vzamemo iz pečice, jih postavimo na kovinsko mrežo, da se delno ohladijo, potem pa jih previdno poberemo iz modela. Mafini so najbolj okusni, ko so še rahlo topli, toda svoj čar imajo tudi naslednji dan, če pa slučajno ostanejo, pa jih lahko tudi zamrznemo.
Peka mafinov je najhitrejša in najbolj enostavna priprava slaščic. Lučka Glaser
Še nekaj nasvetov za pečenje različnih, sladkih in slanih mafinov:
- Mafini z jogurtom in malinami.
- Mafini z rabarbaro.
- Mafini s suhimi slivami.
- Mafini iz mletega mesa.
- Krompirjevi mafini.
- Mafini z jurčki in drobnjakom.