Sirnica, skutna pita ali sirov burek na hitro
Sirnica, ali kot jo Slovenci radi imenujemo – sirov burek ali skutna pita je okusen rahlo slan prigrizek, ki je po tem receptu pripravljen na hitro in malo drugače. Ker je priprava tudi enostavno, k delu lahko povabimo in vključimo tudi otroke, ki se bodo zagotovo zabavali ob pripravi, na koncu pa s slastjo pojedli domač obrok, ki so ga sami pomagali pripraviti.
Ponudimo jo lahko samostojno, ali pa kakor del kosila ob enolončnici, juhi in solati.
Skutna pita na hitro – pripomočki
- pekač velikosti 35 x 40 cm
Skutna pita na hitro – sestavine
Za 8 – 10 kosov:
- 500 g kupljenega vlečenega testa
- 500 g skute
- 1 jajce
- 10 g morske soli
- 20 g pšeničnega zdroba
- 100 g kisle smetane
- 20 ml olja za pekač
Preliv
- 200 ml kisle smetane
- 1 jajce
Skutna pita na hitro – postopek
V posodo damo skuto, jajce, kislo smetano, sol in pšenični zdrob, vse sestavine dobro premešamo.
Pekač premažemo z oljem in vanj položimo cel list testa, da robovi segajo čez pekač in ga premažemo z žlico nadeva.
Ostale liste vlečenega testa prerežemo na pol, da dobimo pravokotne kose testa, vsak kos testa premažemo z žlico nadeva iz skute.
Zadnja dva lista vlečenega testa pustimo za na koncu, da lahko prekrijemo skutne mošnjičke.
Namazano testo (vsak list posebej) najprej prepognemo na pol in potem še enkrat na pol, potem vogale združimo, da naredimo mošnjiček.
Mošnjičke polagamo v pekač, na vlečeno testo, ki smo ga v pekač položili v prvem koraku, od roba proti sredini, da napolnimo celoten pekač. Če nam nadev ostane, ga enakomerno porazdelimo po mošnjičkih v pekaču.
Naredimo še preliv iz kisle smetane in jajca – obe sestavini zmešamo skupaj in ga enakomerno porazdelimo čez cel pekač.
V posodo, v kateri smo imeli preliv sedaj dodamo olje in premešamo. Na skutne mošnjičke položimo list vlečenega testa, ki ga premažemo z oljem, nato čez položimo še drugi list, ki ga pravtako premažemo in robove testa zatlačimo ob skutne mošnjičke v pekač, na koncu pa zapognemo še zunanje liste vlečenega testa, čez sirnico, skutno pito ali burek na hitro.
Pečico segrejemo na 180 °C in na srednje vodilo položimo pekač s sirnico, pečemo 40 minut, pekač previdno vzamemo iz pečice.
Sirnico, skutno pito ali burek na hitro, lahko postrežemo še vročo ali pa hladno, vedno je okusen prigrizek.
Če imamo rajši toplo, jo lahko, že pečeno in ohlajeno naknadno pogrejemo v pečici ali mikrovalovni pečici, priporočljivo pa je, da jo pokrijemo, da se preveč ne izsuši med segrevanjem, pogrejemo jo do zaželene temperature.
Skutna pita na hitro je okusna, enostavna jed, ki bi jo lahko večkrat pripravili. Lučka Glaser
Pripravila sem vam namige, kaj lahko pripravite kot toplo predjed:
- Najboljša enolončnica iz ohrovta.
- Slastna trojka v enolončnici.
- Slastna juha iz kopriv.
- Manj kalorična enolončnica z jurčki.
- Najboljša grahova juha z rižem.
- Zdravilna prežganka.
- Hitra porova kremna juha.
- Kmečko kislo zelje.
- Slastna kremna bučna juha s krompirjem.
- Čebulna juha z bučkami.