Sušenje vinske rutice
Print Friendly, PDF & Email

Sušeno vinsko rutico uporabljamo v manjših količinah za mešanice čajev, ali pa kot začimbo za solate, perutnino in jagnjetino. Nekoč je bila vinska rutica prisotna v vsakem vrtu, tudi kot okrasna rastlina, danes pa je kar malo pozabljena in jo večina uporabljamo za aromo pri pripravi različnih zeliščnih likerjev in tradicionalne: vinska rutica v tropinovcu.

Vinska rutica, ki so jo imenovali tudi ruta, je bila v ljudskem zdravilstvu ena najbolj uporabljenih zeli, danes pa ni več tako. Pa ne zato, ker bi bila neučinkovita, pač pa zato, ker je njen učinek premočan in je najbolje, da se pri njeni uporabi posvetujemo z osebnim zdravnikom.

Vinska rutica ima rahlo neprijeten vonj, ki pa ga izgubi, če jo posušimo, njen okus pa je precej grenak, aromatičen in dražeč. V času cvetenja je priporočljivo, da jo nabiramo v rokavicah, ker se nam lahko na rokah pojavi srbečica.

Sušenje vinske rutice za mešanice čajev

Pripomočki za sušenje vinske rutice

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za sušenje vinske rutice

  • vinska rutica, količina primerna našim potrebam

Postopek za sušenje vinske rutice

Vinsko rutico nabiramo pred cvetenjem v suhem vremenu, priporočljivo je da pri nabiranju uporabljamo rokavice, da preprečimo pojav srbečice na roki.

Sušenje vinske rutice za mešanice čajev

Nabrane liste vinske rutice razprostremo v nizkem zabojčku ali košari in jo sušimo v zračnem prostoru in senci. Čas sušenja je odvisen od temperature zraka in zračnosti. Med sušenjem liste večkrat premešamo, da se enakomerno posušijo.

Sušenje vinske rutice za mešanice čajev

Da so listi vinske rutice res posušeni preverimo s prsti tako, da jih zdrobimo, dovolj suhi listi se morajo drobiti tudi potem, ko se zrak ohladi.

Sušenje vinske rutice za mešanice čajev

Zaradi močnega vonja je priporočljivo, da posušeno vinsko rutico shranimo v manjših čistih steklenih kozarčkih, ki jih opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Uporabnost posušene vinske rutice je še najmanj eno  leto, če  jo hranimo  v suhem temnem prostoru.

Sušenje vinske rutice za mešanice čajev

Čajev ne pijemo samo pozimi in takrat, ko se zdravimo, hladni so dobrodošli tudi poleti, ko telo potrebuje več tekočine. Lučka Glaser

Rastline za kuhanje različnih čajev lahko nabiramo od zgodnje pomladi do pozne jeseni:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor