Švicarska češnjeva pita – wähe
Švicarska češnjeva pita ima originalno ime Kirschen-wähe. Kar pomeni “sladka pita”, narejena z listnatim testom, posuta z oreščki na katere pride sadje, prelita z jajčno smetanovim prelivom, ki se med pečenjem strdi. Odlična, enostavno in hitro narejena sladica.
Pripomočki za švicarsko češnjevo pito – wähe:
- pekač premera 24 do 26 cm
Sestavine za švicarsko češnjevo pito – wähe:
Za pekač premera 24 do 26 cm:
- 275 g listnatega testa (1 rolica)
- 100 g mletih lešnikov, mandljev ali orehov
- 250 ml sladke smetane
- 100 ml mleka
- 3 jajca
- 4 žlice sladkorja
- 1 vanilin sladkor
Postopek za švicarsko češnjevo pito – wähe:
V pekač za pito razporedimo listnato testo. Jaz kupim testo v rolici, ki se samo odvije in se ga lahko položi v pekač. Vse testo, ki gleda nad robove, odstranimo. Češnje izkoščičimo ter si pripravimo ostale sestavine.
Mlete orehe (lahko so tudi lešniki ali mandlji) posujemo po listnatem testu. V posebni posodi dobro razžvrkljamo jajca, ki jim dodamo vanilin sladkor ter skadkor.
Jajčnemu prelivu sedaj dodamo še smetano in mleko ter dobro premešamo, da dobimo gladek preliv.
Sedaj na mlete oreščke nadevamo češnje (jaz sem imela nekaj domačih češenj hrustavk in nekaj črnih češenj). Več kot imamo sadja, bolj sočna sladica bo.
Preliv počasi prelijemo preko sadja, da nam mletih oreščkov ne odplakne na samo en del peciva.
Švicarsko češnjevo pito – wähe, v naprej ogreti klasični pečici pečemo 40 do 45 minut, na 180 °C.
Dobro jo ohladimo, lahko tudi posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
Prijetno sladkanje 😊