Vinska rutica v tropinovcu
Vinska rutica v tropinovcu je pijača, ki jo popijemo takrat, ko imamo težave z želodcem in imamo prebavne motnje. Vinsko rutico, ki jo nekateri imenujejo tudi ruta, so v ljudski medicini zelo pogosto uporabljali, saj naj bi zbujala tek, pomirjala, zdravila vneto grlo in preganjala vetrove.
Vinska rutica ima rahlo neprijeten vonj, ki pa ga izgubi, če jo posušimo, njen okus pa je precej grenak, aromatičen in dražeč. V času cvetenja je priporočljivo, da jo nabiramo v rokavicah, ker se nam lahko na rokah pojavi srbečica.
Pripomočki za pripravo vinske rutice v tropinovcu
- steklenica z zamaškom
- lij
- kozarček
Sestavine za pripravo vinske rutice v tropinovcu
Za 250 ml vinske rutice v tropinovcu
- vejica vinske rutice
- 250 ml tropinovca
Postopek za pripravo vinske rutice v tropinovcu
V steklenico potisnemo svežo vejico vinske rutice, ki jo imenujemo tudi ruta in jo zalijemo s tropinovcem.
Steklenico postavimo v svetel prostor, ne sme pa biti izpostavljena soncu za najmanj mesec dni, da začne tropinovec dobivati lepo zeleno barvo.
Tako pripravljeno pijačo si postrežemo takrat, ko čutimo da naše telo potrebuje grenčico, pri uživanju bodimo zmerni, samo eno šilce na dan.
Za boljše počutje in lajšanje želodčnih težav, si lahko pijačo pripravimo tudi sami. Lučka Glaser
Pa še nekaj idej za pripravo različnih pijač:
- Miš – maš.
- Hugo, osvežilna pijača za odrastle.
- Žajbljov limončelo.
- Limonada z ingverjem.
- Najboljši zeliščni liker – (Jagermeister).
- Ledeni čaj iz koprive, smrekovih vršičkov, mete in rmana.