Vinska rutica v tropinovcu
Print Friendly, PDF & Email

Vinska rutica v tropinovcu je pijača, ki jo popijemo takrat, ko imamo težave z želodcem in imamo prebavne motnje. Vinsko rutico, ki jo nekateri imenujejo tudi ruta, so v ljudski medicini zelo pogosto uporabljali, saj naj bi zbujala tek, pomirjala, zdravila vneto grlo in preganjala vetrove.

Vinska rutica ima rahlo neprijeten vonj, ki pa ga izgubi, če jo posušimo, njen okus pa je precej grenak, aromatičen in dražeč. V času cvetenja je priporočljivo, da jo nabiramo v rokavicah, ker se nam lahko na rokah pojavi srbečica.

Pripomočki za pripravo vinske rutice v tropinovcu

  • steklenica z zamaškom
  • lij
  • kozarček

Sestavine za pripravo vinske rutice v tropinovcu

Za 250 ml vinske rutice v tropinovcu

  • vejica vinske rutice
  • 250 ml tropinovca

 

Postopek za pripravo vinske rutice v tropinovcu

Pomembno!
Vinske rutice ne smemo mešati z jabolčnim žganjem, saj se v tej kombinaciji sproščajo strupene spojine.

V steklenico potisnemo svežo vejico vinske rutice, ki jo imenujemo tudi ruta in jo zalijemo s tropinovcem.

Steklenico postavimo v svetel prostor, ne sme pa biti izpostavljena soncu za najmanj mesec dni, da začne tropinovec dobivati lepo zeleno barvo.

Tako pripravljeno pijačo si postrežemo takrat, ko čutimo da naše telo potrebuje grenčico, pri uživanju bodimo zmerni, samo eno šilce na dan.

Za boljše počutje in lajšanje želodčnih težav, si lahko pijačo pripravimo tudi sami. Lučka Glaser

Pa še nekaj idej za pripravo različnih pijač:

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor