Domač češnjev sok
Print Friendly, PDF & Email

Domač češnjev sok je krasna dopolnitev vaše ozimnice. Češnjev sok je zelo piten in je prijetnega, ravno prav sladkega okusa. Lahko pijete nerazredčenega, ali pa ga še dodatno razredčite z vodo, kar vam je ljubše. Okus in barva sta seveda odvisni od sorte in zrelosti češenj. Prav tako lahko sladkost dodatno uravnavate s sladkorjem in pa citronsko kislino, ki češnjevemu soku doda malo kislosti, a ne izstopa.

Domač češnjev sok

Pripomočki za češnjev sok

  • poljubno velike steklenice z zamaški, ki dobro tesnijo
  • 2 večja lonca za kuhanje ( 5 l in 12 l)
  • merilnik tekočin
  • palični mešalnik

Sestavine za češnjev sok

Za cca. 9,5 l češnjevega soka:

  • 2 kg razkoščičenih češenj
  • 1 + 7 l vode
  • 20 g citronske kisline
  • 250 – 300 g sladkorja oz. po okusu

Po želji – neobvezna sestavina:

  • zvrhana žlica vanilje v prahu (cca. 2 g)

Priprava češnjevega soka

Najprej razkoščičimo češnje. Uporabimo samo zrele plodove, ki niso nagniti. Če je potrebno, češnje pred tem umijemo pod tekočo vodo in pustimo, da se v cedilu dobro odtečejo. Potrebujemo 2 kilograma razkoščičenih češenj, skupaj s sokom, ki se pri tem nabere. Razkoščičene češnje damo v lonec (5 l) in jim prilijemo 1 liter vode. Po želji dodamo vaniljo v prahu (lahko tudi zgolj vaniljev strok) ali pa vaniljo povsem izpustimo.

Domač češnjev sok

Pristavimo na štedilnik in v pokriti posodi kuhamo do vretja, ko zavre, zmanjšamo temperaturo na štedilniku in ob nežnem vretju kuhamo cca. 20 minutk, da se češnje zmehčajo. Ko se češnje zmehčajo, jih s paličnim mešalnikom spasiramo skupaj z vodo, v kateri so se kuhale.

Domač češnjev sok

Medtem, ko se češnje kuhajo, v drug, večji lonec (naj bo vsaj 12 l), odmerimo 7 l vode, dodamo 250 – 300 g sladkorja oziroma po okusu (jaz sem ga tokrat dala 300 g, saj češnje niso bile tako zelo sladke) in 20 g citronske kisline ter med mešanjem stopimo v vodi. Počakamo, da zavre.

Domač češnjev sok

Ko voda s sladkorjem in citronsko kislino v večjem loncu zavre, k njej prilijemo spasirane češnje, premešamo in počakamo, da vse skupaj ponovno zavre. Ob nežnem vrenju kuhamo še cca. 5 minut.

Domač češnjev sok

Sedaj domač češnjev sok s pomočjo lija in zajemalke prelijemo v čiste steklenice. Polnimo jih na kovinski podlagi, da steklenice med polnjenjem ne bi počile. Steklenice napolnimo skoraj do vrha in jih dobro zapremo s pokrovčki. Medtem, ko steklenice lahko uporabimo večkrat, vam svetujem, da zamaške uporabite vedno nove, le tako boste gotovi, da res dobro tesnijo, saj se z uporabo navoji nekoliko obrabijo.

Dobro zaprte steklenice postavimo na mesto, ki smo ga obložili s krpo ali brisačo ter jih pokrijemo in pustimo, da se počasi ohlajajo.

Domač češnjev sok

Popolnoma ohlajene steklenice z domačim češnjevim sokom shranimo v temnem in suhem prostoru.

Domač češnjev sok

Sok po odprtju lahko hranimo v hladilniku, ni pa obvezno. Popiti ga moramo v nekaj dneh. Sicer pa tako pripravljen češnjev sok v dobro zaprtih steklenicah zdrži najmanj leto dni.

Domač češnjev sok

Ljubitelje domačih sokov vabim, da poskusite tudi:

ter

Domač češnjev sok

Na zdravje!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor