Domač češnjev sok
Domač češnjev sok je krasna dopolnitev vaše ozimnice. Češnjev sok je zelo piten in je prijetnega, ravno prav sladkega okusa. Lahko pijete nerazredčenega, ali pa ga še dodatno razredčite z vodo, kar vam je ljubše. Okus in barva sta seveda odvisni od sorte in zrelosti češenj. Prav tako lahko sladkost dodatno uravnavate s sladkorjem in pa citronsko kislino, ki češnjevemu soku doda malo kislosti, a ne izstopa.
Pripomočki za češnjev sok
- poljubno velike steklenice z zamaški, ki dobro tesnijo
- 2 večja lonca za kuhanje ( 5 l in 12 l)
- merilnik tekočin
- palični mešalnik
Sestavine za češnjev sok
Za cca. 9,5 l češnjevega soka:
- 2 kg razkoščičenih češenj
- 1 + 7 l vode
- 20 g citronske kisline
- 250 – 300 g sladkorja oz. po okusu
Po želji – neobvezna sestavina:
- zvrhana žlica vanilje v prahu (cca. 2 g)
Priprava češnjevega soka
Najprej razkoščičimo češnje. Uporabimo samo zrele plodove, ki niso nagniti. Če je potrebno, češnje pred tem umijemo pod tekočo vodo in pustimo, da se v cedilu dobro odtečejo. Potrebujemo 2 kilograma razkoščičenih češenj, skupaj s sokom, ki se pri tem nabere. Razkoščičene češnje damo v lonec (5 l) in jim prilijemo 1 liter vode. Po želji dodamo vaniljo v prahu (lahko tudi zgolj vaniljev strok) ali pa vaniljo povsem izpustimo.
Pristavimo na štedilnik in v pokriti posodi kuhamo do vretja, ko zavre, zmanjšamo temperaturo na štedilniku in ob nežnem vretju kuhamo cca. 20 minutk, da se češnje zmehčajo. Ko se češnje zmehčajo, jih s paličnim mešalnikom spasiramo skupaj z vodo, v kateri so se kuhale.
Medtem, ko se češnje kuhajo, v drug, večji lonec (naj bo vsaj 12 l), odmerimo 7 l vode, dodamo 250 – 300 g sladkorja oziroma po okusu (jaz sem ga tokrat dala 300 g, saj češnje niso bile tako zelo sladke) in 20 g citronske kisline ter med mešanjem stopimo v vodi. Počakamo, da zavre.
Ko voda s sladkorjem in citronsko kislino v večjem loncu zavre, k njej prilijemo spasirane češnje, premešamo in počakamo, da vse skupaj ponovno zavre. Ob nežnem vrenju kuhamo še cca. 5 minut.
Sedaj domač češnjev sok s pomočjo lija in zajemalke prelijemo v čiste steklenice. Polnimo jih na kovinski podlagi, da steklenice med polnjenjem ne bi počile. Steklenice napolnimo skoraj do vrha in jih dobro zapremo s pokrovčki. Medtem, ko steklenice lahko uporabimo večkrat, vam svetujem, da zamaške uporabite vedno nove, le tako boste gotovi, da res dobro tesnijo, saj se z uporabo navoji nekoliko obrabijo.
Dobro zaprte steklenice postavimo na mesto, ki smo ga obložili s krpo ali brisačo ter jih pokrijemo in pustimo, da se počasi ohlajajo.
Popolnoma ohlajene steklenice z domačim češnjevim sokom shranimo v temnem in suhem prostoru.
Sok po odprtju lahko hranimo v hladilniku, ni pa obvezno. Popiti ga moramo v nekaj dneh. Sicer pa tako pripravljen češnjev sok v dobro zaprtih steklenicah zdrži najmanj leto dni.
Ljubitelje domačih sokov vabim, da poskusite tudi:
ter
Na zdravje!