Jajčevci in bučke iz pečice
Print Friendly, PDF & Email

Jajčevce in bučke iz pečice si pripravimo v času, ko je sveže zelenjave v izobilju. Za obogatitev okusa dodamo še paradižnik, krompir ter sir in si tako pripravimo okusen obrok, ki bo privlačen tudi za oči. Zaradi izbranih sestavin je obrok okusen in ga lahko ponudimo za kosilo ali večerjo.

Jajčevci, ki jih imenujemo tudi melancani, so zelenjava, ki so jo v Evropo prinesli Mavri in najverjetneje izvirajo iz Indije. V kulinariki jajčevce lahko cvremo, pečemo, kuhamo ali pa jih napolnimo s svojim priljubljenem nadevom. Surovih jajčevcev ne smemo uživati, ker vsebujejo strupeni solanin, zato jih je treba kuhati ali peči, da se solanin razkroji. Jajčevci vsebujejo malo maščob, imajo pa vitamin B1, B3 in B6, veliko beljakovin, magnezij, mangan, in baker.

 

Pripomočki za pripravo jajčevcev in bučk iz pečice:

  • deska za rezanje
  • nož
  • skleda
  • ponev
  • pekač velikosti 22 x 27 cm
  • vilice
  • štedilnik
  • pečica
  • lopatica
  • krožnik

Sestavine za jajčevce in bučke iz pečice

Za štiri osebe:

  • 500 g jajčevcev
  • 500 g bučk cukete
  • 500 g kuhanega krompirja
  • 500 g paradižnika
  • 2 žlice soli
  • 60 g bele moke tip 500
  • 100 ml olivnega olja
  • 200 g lahkega topljenega sira v lističih s 25 % mm

Za preliv:

  • 1 jajce
  • 100 ml vode
  • 2 žlice bele moke tip 500
  • 1/2 žličke soli
  • 1/2 žličke zdrobljenega suhega ali svežega origana

Priprava jajčevcev in bučk iz pečice:

Jajčevce in buče najprej dobro operemo in jih nato narežemo na kolobarje debeline 5-7  mm in jih naložimo v skledo, v kateri jih posolimo in pustimo stati na sobni temperaturi najmanj 15 minut, da izpustijo vodo.

V skledo stresemo moko in v njej povaljamo narezane jajčevce in buče po obeh straneh. Če so rezine presuhe in se moka na njih ne prime, jih za moment pomočimo v tekočino, ki so jo jajčevci in buče izpustile.

V ponev nalijemo olivno olje, ko se segreje, naložimo pomokane jajčevce in buče v ponev in jih popečemo po obeh straneh, da dobijo lepo rjavo barvo.

Krompir operemo in damo v lonec, zalijemo ga z vodo, toliko, da je prekrit z vodo in lonec pokrijemo, da voda hitreje zavre in para ne hlapi po kuhinji. Krompir skuhamo (čas prilagodimo debelini in sorti krompirja). Kuhan krompir olupimo in narežemo na rezine širine 2 do 3 mm.

V pekač naložimo štiri popečene bučke (oz. toliko njih, da pokrijemo dno) za podlago. Kuhan in narezan krompir naložimo enakomerno čez buče. Na podlago iz buč in krompirja začnemo nalagati izmenično popečene jajčevce, buče, na rezine narezan paradižnik in listič sira. Pogled na tako napolnjen pekač bo zelo pester in tudi za oči zapeljiv.

V skledo ubijemo jajce, mu dodamo vodo, moko in sol in vse skupaj premešamo, nato dodamo še zdrobljen suh ali svež origano in ponovno dobro premešamo, da se origano enakomerno razporedi po prelivu.

Ko je preliv dobro premešan, ga prelijemo čez sestavine v pekaču.

Pekač damo v  na 180 °C (klasična pečica) predhodno segreto pečico. Pečemo dvajset minut in jed bo pečena.

Jajčevce in bučke iz pečice narežemo na štiri dele in še vroče postrežemo.

Pa dober tek. Lučka Glaser

Za popolno kosilo vam priporočam, da si poleg pripravite tudi slastno juho:

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor