Bučna pita brez jajc
Bučna pita je rahla lahka jed s sladko slanim okusom po čebuli, korenčku in česnu. Za njeno pripravo ne potrebujemo jajc. Bučna pita je hitro pripravljena in relativno poceni za naše denarnice.
Bučno pito, ki jo lahko jemo toplo ali hladno, postrežemo skupaj s solato, ki vam je najbolj priljubljena in večerja bo čudovita. Pita brez jajc je primeren obrok tudi za vse tiste, ki jajc ne smejo ali ne želijo uživati in tudi za tiste, ki obožujejo lahke jedi. Bučno pito lahko pripravimo tudi za piknike, da jo ponudimo zraven mesa, da nam popestri jedilnik, lahko pa jo vključimo v kosilo kakor zelenjavno prilogo.
Pripomočki za bučno pito brez jajc:
- skleda večja
- pokrovka
- skleda manjša
- strgalo
- nož
- deska za rezanje
- žlica
- vilice
- peki papir
- pekač 25 cm x 18 cm
- pečica
- tehtnica
Sestavine za bučno pito brez jajc
Za štiri osebe
Za nadev:
- 700 g bučk cuket
- 300 g krompirja
- 90 – 100 g čebule
- 100 g korenčka
- 2-3 stroke česna
- vejica peteršilja
- sol po okusu
- poper po želji
Za testo:
- 400 ml kisle smetane 20 % mm
- 4 žlice polnozrnate moke
- sok od mase bučk
- sol po okusu
- poper po želji
Za vrhnji del:
- 6 koščkov topljenega sira v rezinah s 25 % mm
In še (po želji):
- za dekoracijo 20 g različnega jagodičevja, 4 listi solate,4 vejice peteršilja … ( prepustite se domišljiji in svojim občutkom)
Postopek za pripravo bučne pite brez jajc:
Za bučno pito najprej pripravimo vse sestavine, ki ji potrebujemo, da ne bomo pozneje po nepotrebnem zgubljali časa.
Buče olupimo, če nimajo mehkega olupka, če imajo buče mehak (mlad) olupek, jih ni potrebno olupiti. Odstranimo semena, ki so trda, v kolikor so semena mehka, jih brez težav lahko uporabimo v masi za bučno pito. Meso buče nastrgamo na strgalu na večji velikosti strgala, kakor za repo ali jabolka. Korenček operemo in tudi nastrgamo na strgalu na manjši velikosti, kakor za hren. Krompir olupimo, operemo pod tekočo vodo in tudi nastrgamo na strgalu večje velikosti.
Čebulo in česen olupimo, čebulo na drobno narežemo, česen pa še drobneje nasekljamo in ju dodamo v skledo k naribanim sestavinam. Solimo po okusu in popramo po okusu in želji poper ni obvezen).
Peteršilj tudi speremo pod tekočo vodo, osušimo in na drobno narežemo, dodamo ga naribani bučni masi in vse sestavine na rahlo, a dobro premešamo, pokrijemo s pokrovko in pustimo, da se okusi povežejo, to je dvajset do trideset minut.
Ko masa počiva, pripravimo sestavine za testo, v skledo naložimo kislo smetano, polnozrnato moko, sol po okusu, poper po želji in tekočino od mase bučk. Vse sestavine z vilicami dobro premešamo, da ni več grudic moke in je testo gladko.
V pekač položimo peki papir in nanj naložimo polovico pripravljenega testa in ga poravnamo, da je enakomerno debelo razporejeno po vsem pekaču. Na testo s pomočjo žlice naložimo maso iz bučk in jo poravnamo, da je površina ravna in debelost nadeva enakomerna.
Ko imamo maso iz bučk poravnano, čez naložimo še preostalo testo in ga enakomerno poravnamo, po vsej piti in z vilicami prebadamo, da se izloči zrak in v notranjost bučne pite preide tudi testo.
V vročo pečico, ogreto na 200 °C (klasična peka) vstavimo pripravljeno bučno pito brez jajc in jo pečemo 40 minut, potem pito vzamemo iz pečice, obložimo s topljenim sirom v lističih in ponovno damo v pečico za 5 minut, da se sir stopi in zapeče.
Bučno pito brez jajc, prerežemo na štiri dele ter previdno preložimo na krožnik in okrasimo z raznim jagodičevjem, solato, peteršiljem … ki izboljšajo okus in polepšajo izgled, saj vemo, da jemo najprej s pogledom. Toplo vam priporočam uporabo jagodičevje, saj lepo dopolnjuje okus bučne pite in jo naredi še bolj slastno.
Bučke lahko pripravljamo na 1001 način in vedno so lahko okusne.
Zraven bučne pite pa lahko pripravite:
- Čufti s proseno kašo iz pečice.
- Gobji polpeti.
- Telečja rebra iz pečice.
- Pečena piščančja prsa iz pečice.
- Radič štrucar z ješprenjem.
- Panirane dežnikarice.
- Ocvrta piščančja bedra z manj kalorijami.