Pikantni bučni namaz
Print Friendly, PDF & Email

Pikantni bučni namaz  je zelo okusen in primeren za vse letne čase. Z dodatkom pekočega feferona pa damo namazu dodaten okus pikantnosti. Tudi feferoni so različno pekoči, zato pazite in postopoma dodajajte feferon v maso in večkrat okušajte, da ne dodate preveč feferona. Pri pekočem feferonu moramo biti previdni pri njegovi količini, saj pikantnost postane močnejša v naslednjih dneh. Namaz lahko uporabite tako, da ga namažete na kruh in ga imate večerjo ali malico, lahko ga postrežete ob sirih, mesu ali narezkih. Priporočam, da namažete kruh najprej s topljenim sirom (trikotni sirčki) ali z maslom, nato pa na kruh namažete še bučni namaz. Njammm, je dobro.

Pripomočki za pikantni bučni namaz:

  • lonec
  • nož
  • mesoreznica
  • sekljalnik
  • skleda za pranje
  • tehtnica
  • merica za tekočino
  • žlica
  • kuhalnica
  • deska za rezanje
  • štedilnik
  • kozarčki za vlaganje in pokrovčki, ki dobro tesnijo
  • zajemalka
  • lij
  • prtički ali odejica
  • nalepke in pisalo

Sestavine za pikantni bučni namaz

Za 25 kozarčkov po 240 ml:

  • 5 kg očiščenih jedilnih bučk
  • 1 kg očiščenih paprik (različne barve – zaradi lepšega videza bučnega namaza)
  • 600 g očiščene čebule
  • 12 – 15 strokov česna
  • 200 ml olja
  • 200 ml kisa za vlaganje (oz. po okusu)
  • 100 g soli
  • 100 g sladkorja
  • 500 g gorčice
  • feferon po okusu in želji

Postopek za pripravo bučnega namaza, pikantni:

Najprej pripravimo sestavine, da kaj ne pozabimo, ker je veliko sestavin. Čebulo in česen olupimo in vsako zase nasekljamo na drobno.

Bučke najprej cele operemo in jih položimo na čisto površino, da odteče odvečna voda, preverimo ali imajo trd olupek, če je trd olupek jih olupimo in olupek zavržemo. Bučke, ki imajo mehak olupek lahko uporabimo z olupkom vred. Bučke prerežemo na štiri dele po dolžini in odstranimo pečke, kose bučk narežemo na dolge ozke kose, da jih bomo lahko zmleli v mesoreznici.

Papriko tudi operemo, ko so še cele in jih položimo na čisto podlago. Paprike nato prerežemo na pol in odstranimo pečke s pecljem, paprike na drobno narežemo ali sesekljamo.


Najprej damo v lonec olje in ga segrejemo, dodamo sesekljano čebulo in jo pražimo, da postekleni, potem dodamo česen in pražimo, da zadiši po česnu, nato dodamo zmlete bučke in med mešanjem počakamo, da začne vreti.

Nato dodamo sesekljano papriko, sladkor, sol in kis in počakamo, da zavre in pustimo vreti ob stalnem mešanju 15 minut, nato dodamo gorčico in na drobno sesekljan feferon, vse skupaj dobro premešamo, da se sestavine enakomerno porazdelijo in kuhamo med mešanjem še 5 minut. Namaz bomo še vroč polnili v kozarčke in vročega zaprli s pokrovčki.

Predhodno smo pripravili čiste kozarčke in pokrovčke za vlaganje našega bučnega namaza, kozarčkov ni potrebno ogrevati, če imamo postavljene na kovinski površini med polnjenjem, drugače damo pred polnjenjem v kozarček kovinsko žlico, ki jo odstranimo, ko je kozarček poln in kozarček nam ne bo počil.

Na kozarček postavimo lij in hitro naložimo vroč bučni namaz v kozarček, do vratu kozarčka ali 0, 5 cm pod vrhom, zapremo s pokrovčkom in postavimo kozarček na pokrovček (na glavo), da se dodatno razkuži z vročino. Kozarček po 5 minutah obrnemo pravilno in postavimo na prostor, kamor bomo dodajali tudi ostale kozarčke, ki jih bomo pokrili s prtički ali odejico. Kozarčke tako pustimo pokrite 24 ur, da se počasi ohlajajo in ohladijo.

Kozarčke opremimo z nalepko s podatkom vsebine shranka in času priprave, namaz je uporaben najmanj eno leto.

Berite tudi: priprava mladih bučk za ozimnico, kjer boste prebrali tudi, kaj vse bučke vsebujejo.

Takšen namaz je res okus za ljubitelje pikantne hrane. Pa dober tek vam želim, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 26 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor