Sočen čokoladno kokosov šarkelj
Print Friendly, PDF & Email

Sočen čokoladno kokosov šarkelj je zelo enostaven za pripravo in je ravno pravšnja kombinacija kokosa in čokolade. Ker vsebuje tudi jogurt, svež ostane tudi več dni. Pri pripravi mi je všeč tudi to, da vse sestavine enostavno odmerim z lončkom oziroma s pomočjo žlice. In tako je sočen čokoladno kokosov šarkelj res 1,2,3 v pečici in njegov prijeten vonj nas že poboža po nosnicah …
Pri nas doma ga imamo zelo radi in je eno redkih peciv, po katerem vedno znova posežemo vsi člani družine. Še naša najmlajša, skoraj enoletnica, ga poje do zadnje drobtinice, če ji le uspe, da ji odstopimo košček ali dva. 😉

Pripomočki za čokoladno kokosov šarkelj:

  • pekač za šarkelj premera 25 cm (lahko tudi 1-2 cm večji/manjši)
  • čajna skodelica volumna 2,5 dl (uporabili jo bomo za merico)
  • električni mešalnik
  • mrežica (rešetka) za ohlajanje

Sestavine za čokoladno kokosov šarkelj

  • 1 skodelica kokosove moke
  • 2 skodelice gladke bele moke tip 500
  • 1 zavojček pecilnega praška
  • 1 skodelica navadnega tekočega jogurta
  • 1 skodelica mleka
  • 1 skodelica olja (lahko tudi stopljenega masla)
  • 6-7 žlic sladkorja
  • 2 zavojčka vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo
  • 3-4 jedilne žlice nastrgane čokolade (lahko tudi čokoladne kapljice)
  • ščep vanilje v prahu (lahko tudi izpustite)

Za preliv:

  • 100 g jedilne čokolade
  • 50 g masla
  • malo kokosove moke (za posip)

In še:

  • malo masla za pekač

Priprava čokoladno kokosovega šarklja

Pečico vklopimo in nastavimo na 170 °C (ventilacija). V primerno veliko skledo odmerimo suhe sestavine: moko, kokosovo moko, pecilni prašek, naribano čokolado (jaz sem uporabila že kupljeno nastrgano čokolado, lahko pa jo enostavno nastrgate na ribežen) in ščep vanilje in jih med seboj premešamo (kar z žlico).

V večjo skledo, v kateri bomo pripravili testo za sočen  čokoladno kokosov šarkelj odmerimo navadni tekoč jogurt, mleko. Dodamo še sladkor in vaniljev sladkor in vse skupaj z električnim mešalnikom dobro zmešamo, toliko, da se sladkor pomeša (raztopi). Sama uporabim 6 žlic sladkorja, saj ne maramo (pre)sladkih sladic, v kolikor spadate med bolj sladkosnede, raje uporabite 8 žlic sladkorja oz. po okusu.

Sedaj dodamo še olje in ponovno premešamo, nato pa med stalnim mešanjem, počasi, žlico po žlico v zmes vmešamo še suhe sestavine, ki smo jih pripravili na začetku.

Vse dobro vmešamo, da dobimo gladko zmes brez grudic, ki jo vlijemo v pekač za šarkelj, ki smo ga namazali z maslom in postavimo v že ogreto pečico in pečemo cca. 45 minut minut na 170 °C (ventilacija).

Ko je šarkelj pečen, ga zvrnemo na mrežico za ohlajanje (če te nimamo, lahko tudi na rešetko iz pečice) in ga pustimo ob strani.

Sedaj  se lotimo priprave obliva. V ta namen na štedilnik pristavimo večjo posodo za kuhanje, v katero smo do polovice nalili vodo, nanjo položimo manjšo posodo, v katero smo na koščke nalomili čokolado za kuhanje in na koščke narezali maslo. Dno zgodnje posode se ne sme dotikati vode v spodnji posodi. Med mešanjem in segrevanjem nad paro tako stopimo in skupaj združimo čokolado in maslo.

Pripravljen preliv oz. obliv le še prelijemo prek še vročega šarklja (pod šarkelj oziroma mrežico položim list papirja za peko, da zaščitim delovni pult pred morebitno čokolado, ki bi stekla na tla).

Sama si pomagam tako, da čokoladni preliv prelijem v pvc vrečko (da to lažje naredim, vrečko za ta čas vstavim v čajno skodelico), vrečki odrečem rob, da dobim manjšo luknjo skozi katero potem iztisnem čokoladni preliv na šarkelj. Sočen čokoladno kokosov šarkelj s čokoladnim prelivom pa seveda lahko oblijemo tudi tako, da obliv na šarkelj zlijemo kar iz posode (počasi) ali na drug, vam priročen, način. Čez posujemo še malo kokosove moke.

Počakamo, da se vse skupaj ohladi in preliv strdi, nato pa že lahko razrežemo šarkelj in uživamo v odlični kombinaciji čokolade in kokosa.

Prijetno sladkanje!

Ljubitelje čokoladno kokosovih kombinacij vabim, da poskusijo tudi čokoladno kokosove kocke brez peke.

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor