Gratinirane palačinke z makom
Print Friendly, PDF & Email

Gratinirane palačinke z makom, so bile že včasih velikokrat na jedilniku, saj so okusne, rahle, enostavne in hitro pripravljene. Pa tudi sestavine je možno dobiti v vsaki trgovini in so cenovno zelo ugodne.

Nekoč smo tako pripravljene palačinke imenovali ˝ta pametne palačinke”, saj naj bi ugodno vplivale na učenje zaradi sestavin v maku. Semena maka vsebujejo vitamin: C, E ter minerale: kalij, magnezij, fosfor, cink, baker, železo, vsebujejo pa še druge dodatne sestavine, ki pozitivno vplivajo na naše telo. Več o maku si lahko preberete v prispevku: Mak – pozabljeno super živilo.

Pripomočki za pripravo gratiniranih palačink z makom:

  • 2 pekača velikosti 27 x 22 cm in 15 x 25 cm ali en pekač večjih dimenzij

Sestavine za pripravo gratiniranih palačink z makom

Za 14 palačink:

  • 200 ml radenske
  • 200 ml vode
  • 200 ml mleka
  • 2 jajci
  • 300 g pšenične moke tip 500
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilin sladkor
  • sol po okusu

Za makov nadev:

  • 300 ml mleka
  • 50 ml ruma
  • 100 g mletega maka
  • 50 g belih drobtin
  • 50 g sladkorja
  • 50 g masla
  • limonina lupina ene limone (bio)
  • cimet po okusu
  • 1 rumenjak
  • sneg enega beljaka

Za preliv:

  • 200 ml sladke smetane
  • 1 jajce
  • 50 g kristalnega sladkorja za posip

Za dekoracijo:

  • sladka stepena smetana
  • sadje po želji (v mojem primeru mandarine)

Priprava gratiniranih palačink z makom

Najprej pripravimo palačinke.
V posodo ubijemo jajci, dodamo mleko, radensko, vodo, sol, pecilni prašek, vanilin sladkor in moko, ter vse skupaj dobro stepemo, da dobimo lepo tekočo maso, brez grudic, ki se v ponvi lepo razlije, da so palačinke lepo tanke in se po dodatku nadeva lepo zvijejo ali prepognejo, kar nam je ljubše.
Priporočam, da masa stoji vsaj pol ure, da postane bolj voljna in se lepše razliva.

Iz pripravljene mase spečemo palačinke tako, da v ponvi segrejemo par kapljic olja tako, da je ponev na tanko naoljena in na vročo ponev vlijemo s pomočjo zajemalke zadostno količino mase, ki jo z nagibom ponve tanko razlijemo po njej. Ko je palačinke zapečena po eni strani, jo z lopatico obrnemo in zapečemo še na drugi strani. Pečene palačinke shranjujemo na krožniku in tako ponavljamo postopek pečenja, dokler ne porabimo vse mase. Za podrobnejši opis pečenja palačink, pa kliknite na povezavo in preberite: rahle in slastne palačinke.

V kozici zavremo mleko, ki smo mu dodali rum, da rumu med vretjem alkohol izhlapi, potem dodamo mleti mak, sladkor, drobtine in vse sestavine dobro premešamo, da se prepoji mak in drobtine.

Bio limono dobro operemo, obrišemo in naribamo v maso za nadev, dodamo na lističe narezano maslo in v ohlajeno maso dodamo rumenjak, vse sestavine ponovno dobro premešamo.

Beljak v posodi stepemo, da dobimo trd sneg, ki ga rahlo umešamo v maso za nadev, da je nadev zračen, rahel.

S tem nadevom namažemo že pečene palačinke po vsej površini, jih zavijemo in polagamo v pekač, da so tesno skupaj, pekača ni potrebno naoljiti. Palačinke lahko naložite v en pekač ali pa v dva odvisno od vaše želje ali potrebe. Posebnost je tudi, da lahko palačinke naložite v dve nadstropji in izgled gratiniranih palačink je povsem drugačen. Jaz sem jih pripravila v dveh pekačih.

Priprava preliva je enostavna, v posodo zlijemo smetano in dodamo celo jajce ter ju zmešamo, da se jajce razporedi in postane preliv rumen. S tem prelivom prelijemo vse palačinke in na koncu vse skupaj potresemo še s kristalnim  sladkorjem.

Pekač z makovimi palačinkami damo v pečico, ki je predhodno segreta na 200 °C, klasična peka in pečemo na tej temperaturi 20 minut, da postanejo lepo zlato rumeno zapečene. Ponudimo lahko tako tople, kakor hladne, v obeh primerih so super. Palačinke ponudimo s stepeno sladko smetano in sadjem po želji.

Tako pripravljene palačinke lahko presežejo marsikatero slaščico za katero moramo porabiti več časa, znanja in spretnosti. Lučka Glaser

Pripravila sem vam ideje, kakšne palačinke in omlete lahko še pripravite:

Sladke palačinke:

Slane palačinke in omlete:

Različne mase za palačinke:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor