Super omleta iz kopriv
Print Friendly, PDF & Email

Kopriva je divja zelenjava in pri nas sodi med najbolj zdrave zeli, saj vsebuje  železo, ki naj bi ga imela 10-krat več kakor špinača, vitamina C pa kar 6-krat več kakor limona, kalcija pa 5-krat več kakor  kravje mleko. Vsebuje še kalij, magnezij, fosfor, silicij in vitamine skupine C in K, beljakovin pa je kar 7% …  Mlade poganke koprive pa lahko odlično uporabimo v kulinariki za pripravo: slastne juhe iz kopriv, rižote, omake ali pa zamrznete koprive za vso zimo. Ali jih posušite, da uživate v zdravilnem čaj iz kopriv . Pomembno pri nabiranju kopriv je, da jih nabiramo v čistem okolju in, da naberemo čiste koprive.  Zaradi svojih sestavin je primerna tudi za diabetike.

super-omleta-iz-kopriv

Omleta iz kopriv – pripomočki:

  • rokavice
  • škarje
  • skleda za pranje
  • lonec s pokrovko
  • deska za rezanje
  • nož
  • stepalo
  • skleda
  • ponev  premera 25 cm
  • lopatica za obračanje
  • merica za tekočino
  • žlica
  • lopatica

Omleta iz kopriv – sestavine:

Za 2 osebi

  • 2 jajci
  • 100 ml mleka 1,5 m.m.
  • 100 ml radenske
  • 100 ml vode
  • 4 zvrhane žlice črne moke 1100
  • 150 g kopriv
  • olje
  • sol
  • poper po želji

Omleta iz kopriv – postopek:

Pameten nasvet
Vode za kuhanje kopriv ne solimo in ne zavržemo, ker vsebuje veliko mineralov jo lahko uporabimo za čaj z dodatkom soka limone.

Na roke damo rokavice in v čistem okolju naberemo vrhnje dele čistih vejic kopriv, najbolje s škarjami ali nožem, da ne poškodujemo korenin. Koprive so trajnice in še si jih bomo lahko nabrali. Doma odrežemo liste od stebla in liste kopriv odtehtamo, potem koprive večkrat operemo in odcedimo. Ko so koprive čiste jih damo v lonec z velo vodo, pustimo, da se pokuhajo 1-2 minuti.

super-omleta-iz-kopriv

Nato koprive damo na cedilo in, ko so odcejene, jih sesekljamo počez in še po dolgem, da so na drobno nasekljane. Pripravimo še ostale sestavine.

super-omleta-iz-kopriv

Vbijemo jajci in ju damo v skledo za stepanje, odmerimo še mleko, vodo, radensko in dodamo moko.

super-omleta-iz-kopriv

Dodamo tudi  sol in pričnemo stepati z uporabo ročnega stepalo, da postane zmes gladka brez grudic (če zamešamo ročno je omleta bolj rahla).

super-omleta-iz-kopriv

Nazadnje dodamo sesekljane koprive in jih dobro vmešamo, da se dobro premešajo med maso in po želji popramo.

super-omleta-iz-kopriv

V ponev damo olje, da je dno naoljeno. Ko se olje segreje, vanjo damo maso in jo enakomerno razdelimo po ponvi.

super-omleta-iz-kopriv

Ko vidimo, da je na spodnji strani omleta pečena, jo s kuhalnico in lopatico obrnemo, da se bo spekla še na drugi strani.


super-omleta-iz-kopriv

Diabetikom priporočajo, da se prehranjujejo v čim večji meri z  zelenjavo. Taka palačinka in skleda solate je odličen obrok. Poglejte, kako lahko pripravite solato, ki jo lahko postrežete poleg omlete iz kopriv: solata hrastov list,  regrat s fižolom, regrat v solati z jajcem …

Dober tek vam želi Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.9]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor