Rahle in slastne palačinke
Palačinke so obrok, ki ga lahko zaužijemo ob vsaki uri. Pač, ko začutimo potrebo po hrani in so zelo nasitne, ker jih lahko obogatimo z različnimi nadevi. Najbolj so palačinke slastne takoj ko jih pečemo in namažemo z nam priljubljenem namazom, če pa nam ostanejo, jih shranimo v hladilniku in kasneje uporabimo kot dodatek k obroku. Palačinka brez nadeva je obrok, ki je pripravljen komaj na polovico, saj imamo veliko možnosti za kasnejšo dodelavo in potrebo po serviranju in ponudbi. Danes vam predstavljam recept, kako narediti rahle in res slastne palačinke.
Rahle in slastne palačinke – pripomočki:
- posoda
- stepalo
- ponev
- lopatica
- krožnik
- tehtnica
- žlica
- zajemalka
Rahle in slastne palačinke – sestavine:
Za cca. 24 palačink
- 200 ml mleka
- 200 ml radenske
- 500 ml vode
- 420 g moke
- sol
- 4 jajca
- olj
Rahle slastne palačinke – priprava:
V posodo ubijemo jajčka, dodamo mleko, radensko. vodo, sol in moko, ter vse skupaj dobro stepemo, da dobimo lepo tekočo maso, ki se v ponvi lepo razlije, da so palačinke lepo tanke in se po dodatku nadeva lepo zvijejo ali prepognejo, kar nam je ljubše.
Priporočljivo je, da masa stoji vsaj pol ure, da postane bolj voljna in se lepše razliva.
V ponvi segrejemo par kapljic olja tako, da je ponev tanko naoljena in na vročo ponev vlijemo z zajemalko maso ki smo jo pripravili in jo z nagibom ponve tanko razlijemo.
Ko je zapečena po eni strani jo z lopatico obrnemo, če pa smo dovolj vešči jo lahko obrnemo tako, da jo z ponvijo vržemo v zrak.
Priporočilo za serviranje
Palačinke lahko nadevamo z različnimi marmeladami, medom, otroci pa jih obožujejo z Nutello. Naredimo pa lahko tudi kanelone z mesnim, sirnim ali gobovim nadevom. Če nam ostanejo samo palačinke jih preprosto zvijemo in narežemo kot rezance in jih uporabimo kot zakuho za juhe in mineštre.
Dober tek vam želi Lučka