Gratinirane palačinke z zelenjavo
Gratinirane palačinke z zelenjavo, na vrhu katerih je še zapečen sir, so obrok, ki dodobra nasiti še tako lačnega človeka. Mešana zelenjava za polnjenje palačink, ki je lahko sveža ali zamrznjena iz zamrzovalnika, je vitaminsko zelo bogata in polna mineralov, če pa nam kakšna zelenjava manjka, ali nam ni všeč, jo lahko nadomestimo z drugo, sir pa nam dodatno popestri aromo in okus in nam dvigne apetit.
Gratinirane palačinke z zelenjavo – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- skleda
- krožnik
- ponev
- ribežen
- kozica
- pekač (15 x 25 ) cm
- pečica
Gratinirane palačinke z zelenjavo – sestavine:
Za 4 osebe:
- 300 g graha
- 200 g fižol (sivček, v zrnju)
- 500 g bučk
- 150 g rdečega korenja
- 2 paradižnika
- 1 čebula
- 4 stroki česna
- 1 žlica narezanega drobnjaka
- 3 žlice olja
- sol po okusu
- 200 g naribanega sira mozzarella
In še:
- palačinke po receptu: rahle in slastne palačinke
Palačinke z zelenjavo in zapečene s sirom – priprava:
Najprej si pripravimo maso za palačinke, ki naj bo polovična, kot v receptu. Palačinke spečemo in polagamo eno na drugo na krožnik, kjer bodo počakale na naslednji korak. Potrebujemo približno 12 palačink.
Korenček olupimo, ga operemo narežemo na drobne kocke in ga kuhamo, da se zmehča.
Od glavic česna izluščimo štiri stroke česna jih olupimo, tudi čebulo olupimo in na drobno narežemo in na olju prepražimo, da postekleni.
Zelenjavo iz skrinje damo na krožnik, da se počasi odtaja, paradižnika na drobno narežemo. Če imamo svežo zelenjavo jo pripravimo in narežemo na primerno velike kose.
Na prepraženo čebulo damo korenček, bučke, grah in paradižnik.
Vse skupaj dobro premešamo in dodamo fižol in česen, vse skupaj dobro prepražimo.
Palačinko premažemo z zelenjavnim nadevom, potresemo z drobnjakom, jo zvijemo in damo v pekač. Postopek ponavljamo dokler nam ne zmanjka nadeva in palačink. Palačinke nalagamo v pekač eno poleg druge.
Potresemo z naribanim sirom mozzarella in damo peči v pečico, segreto na 180 stopinj °C (ventilacijska pečica) in pečemo približno 10 – 15 minut, da se sir lepo zapeče.
Lepo zapečeno in vroče serviramo na krožniku.
Dober tek vam želi Lučka Glaser.