Gratinirane palačinke z zelenjavo
PrintFriendly and PDF

Gratinirane palačinke z zelenjavo, na vrhu katerih je še zapečen sir, so obrok, ki dodobra nasiti še tako lačnega človeka. Mešana zelenjava za polnjenje palačink, ki je lahko  sveža ali zamrznjena iz zamrzovalnika, je vitaminsko zelo bogata in polna mineralov, če pa nam kakšna zelenjava manjka, ali nam ni všeč, jo lahko nadomestimo z drugo, sir pa nam dodatno popestri aromo in okus in nam dvigne apetit.

gratinirane-palacinke-z-zelenjavo

Gratinirane palačinke z zelenjavo – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • skleda
  • krožnik
  • ponev
  • ribežen
  • kozica
  • pekač (15 x 25 ) cm
  • pečica

Gratinirane palačinke z zelenjavo – sestavine:

Za 4 osebe:

  • 300 g graha
  • 200 g fižol (sivček, v zrnju)
  • 500 g bučk
  • 150 g rdečega korenja
  • 2 paradižnika
  • 1 čebula
  • 4 stroki česna
  • 1 žlica narezanega drobnjaka
  • 3 žlice olja
  • sol po okusu
  • 200 g naribanega sira mozzarella

In še:

Palačinke z zelenjavo in zapečene s sirom – priprava:

Najprej si pripravimo maso za palačinke, ki naj bo polovična, kot v receptu.  Palačinke spečemo in polagamo eno na drugo na krožnik, kjer bodo počakale na naslednji korak. Potrebujemo približno 12 palačink.

Korenček olupimo, ga operemo narežemo na drobne kocke in ga kuhamo, da se zmehča.

gratinirane-palacinke-z-zelenjavo

Od glavic česna izluščimo štiri stroke česna jih olupimo, tudi čebulo olupimo in na drobno narežemo in na olju prepražimo, da postekleni.

gratinirane-palacinke-z-zelenjavo

Zelenjavo iz skrinje damo na krožnik, da se počasi odtaja, paradižnika na drobno narežemo. Če imamo svežo zelenjavo jo pripravimo in narežemo na primerno velike kose.

gratinirane-palacinke-z-zelenjavo

Na prepraženo čebulo damo korenček, bučke, grah in paradižnik.

gratinirane-palacinke-z-zelenjavo

Vse skupaj dobro premešamo in dodamo fižol in česen, vse skupaj dobro prepražimo.

gratinirane-palacinke-z-zelenjavo

Palačinko premažemo z zelenjavnim nadevom, potresemo z drobnjakom, jo zvijemo in damo v pekač. Postopek ponavljamo dokler nam ne zmanjka nadeva in palačink. Palačinke nalagamo v pekač eno poleg druge.

gratinirane-palacinke-z-zelenjavo

Potresemo z naribanim sirom mozzarella in damo peči v pečico, segreto na 180 stopinj °C (ventilacijska pečica) in pečemo približno 10 – 15 minut, da se sir lepo zapeče.

gratinirane-palacinke-z-zelenjavo

Lepo zapečeno in vroče serviramo na krožniku.

gratinirane-palacinke-z-zelenjavo

Dober tek vam želi Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor

Hvala, da nas berete. 🙂

Ste že všečkali našo stran?