Super omleta z bezgom
Bezeg nas navdaja s pomladansko poletno popestritvijo jedilnika. Bezeg lahko dodajamo omletam, napitkom, čajem … Jaz sem pripravila rahlo omleto z bezgom, ki je slana in primerna tudi za ljudi, ki imajo diabetes. Zraven pa ponudimo skledo solate ali zelenjavno enolončnico.
Bezeg pomaga pri težavah z diabetesom, prehladih, vnetjih … Nekoč so bezeg poimenovali “zdravilna skrinjica kmečkih ljudi”, ker so si ljudje pri zdravju pomagali z bezgovimi cvetovi, listi in plodovi. 100 g bezga ima 72 kalorij. Vedno nabiramo bezeg stran od cest in izven urbanih naselji. Priporočljivo je, da vsaj dva dni ne dežuje in so cvetovi polni arome. Nabiramo samo čiste cvetove.
Super omleta z bezgom – pripomočki:
- košara za nabiranje
- škarje
- skleda
- metlica za stepanje
- penovka
- merica za tekočino
- žlica
- ponev
Super omleta z bezgom – sestavine:
Za dve osebi
- 40 – 50 g cvetov bezga
- 2 jajca
- 4 žlice moke 1100 ( črna moka)
- 1 dl mleka 1,5 mlečne maščobe
- 2 dl radenske
- sol
- 1 žlica olja
Super omleta z bezgom – postopek:
Naberemo čiste cvetove bezga in jim s škarjami odrežemo skupke cvetk na tankih pecljih.
V skledo vbijemo jajci, dodamo mleko, radensko in sol in vse skupaj dobro premešamo. Moko postopoma umešamo v gladko zmes in dodamo cvete bezga. Premešamo, da so cvetovi obdani z jajčno zmesjo.
Pristavimo ponev z oljem na štedilnik in ko se segreje, vlijemo polovico mase s cvetovi.
Cvetove porazdelimo po celi ponvi in pečemo ne srednji vročini od 3 – 4 minute, da dobi na spodnji strani zlato rjavo barvo.
Potem omleto s penovko obrnemo in ponovno pečemo na srednji temperaturi od 3 – 4 minute. Pripravljeno.
Dober tek vam želi Lučka.