Segedin iz pečice
Print Friendly, PDF & Email

Segedin iz pečice je odlična jed, sestavljena iz mesa in kislega zelja. Ker se pripravlja v enem loncu, jo štejemo med enolončnice.
Segedin ponavadi kuhamo, jaz pa ga pripravim v pečici, saj je tak način enostavnejši ravno zaradi tega, ker posode ne odkrivamo in jedi ne mešamo. Ravno zaradi tega, ker posode med kuhanjem ne odkrivamo, se aroma in okus ohranita v posodi in je segedin iz pečice polnega in bogatega okusa. Segedin nam najbolj tekne v zimskem času in na naši mizi je pogosto. Pripravimo ga lahko v večji količini in ga imamo za več dni, saj je okusnejši, če ga pogrejemo večkrat.

Segedin iz pečice

Segedin iz pečice – pripomočki:

  • posoda s pokrovom za v pečico (litoželezna)

Segedin iz pečice – sestavine

Za 4 osebe:

  • 500 g svinjskega mesa (pleče, flam, …)
  • 800 g kislega zelja
  • 300 g čebule
  • 3 stroki česna
  • 1 žlica svinjske masti
  • 1 žlička soli (oz. po okusu)
  • 1 žlička domače suhe mešanice začimb
  • ščepec popra
  • 3 lovorovi listi
  • 3 brinove jagode
  • 5 zrn črnega popra
  • ščepec majarona
  • 1/2 žličke mlete kumine
  • 2 žlički rdeče mlete paprike
  • 1-2 žlici paradižnikove mezge
  • 1-2 veliki žlici moke (po želji)
  • 2-3 dl vroče vode

Segedin iz pečice – postopek

Meso narežemo na poljubno velike koščke. Čebulo in česen nasekljamo.

Segedin iz pečice

Posodo na grelni plošči (na štedilniku) segrejemo do vročega in meso popečemo z vseh strani. Ko se meso obarva, ga poberemo iz posode na krožnik in shranimo za kasneje. V isti posodi, v kateri smo popekli meso stopimo mast, nato na njej prepražimo česen in čebulo ter dodamo vse začimbe.

Segedin iz pečice

V posodo s prepraženo čebulo dodamo najprej meso skupaj s sokom, ki se je spustil med tem, ko je meso “čakalo”, potresemo z moko (če želimo gostejšo omako) in dolijemo 2 do 3 dl vroče vode, v kolikor bomo dodali zelje brez zelnjice. Vse skupaj premešamo in kuhamo približno 5 minut. V posodo na koncu stresemo še kislo zelje. Če se nam zdi zelje prekislo, ga splaknemo z vodo in odcedimo. Pri nas doma zelje ni nikoli prekislo, zato skupaj z zeljem dodam še malo zeljnice in zaradi tega predhodno dolijem le 1 do 2 dcl vode (in ne 2 do 3 dcl). Vse skupaj dobro premešamo, posodo pokrijemo in jo položimo v vnaprej ogreto (klasično) pečico na 150 °C. Pri tej temperaturi pečemo oz. kuhamo 35 do 40 minut.

Segedin iz pečice

Po 35-45 minutah peke, posodo vzamemo iz pečice, segedin premešamo in ga lahko že takoj postrežemo.

Segedin iz pečice

Segedin iz pečice lahko shranimo na hladno, da počaka do naslednjega dne. Lahko pa ga tudi zamrznemo in pogrejemo takrat, ko za kuhanje nimamo veliko časa. K segedinu iz pečice se odlično poda polenta, krompir v kosih ali pa enostavno kos dobrega kruha s sirotko ali pa kruha s suhim kvasom.

Segedin iz pečice

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.4]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor