Knapovsko sonce ali funšterc
Print Friendly, PDF & Email

Knapovsko sonce ali funšterc je najbolj poznana zasavska jed,  ki so jo pripravljale gospodinje za svoje može in sinove pred odhodom globoko v jamo, kjer so kopali premog. Rudarji so bili črni od premogovega prahu, delali so globoko pod zemljo, kjer ni bilo svetlobe in sončnih žarkov in ob odhodu na delo ali prihodu domov jih je pričakal funšterc, ki je sijal kot sonce in so ga preimenovali v knapovsko sonce, mi pa ga sedaj poznamo pod imenom omleta.

Pripomočki za pripravo knapovskega sonca ali funšterca:

  • posoda za pripravo mase
  • posodica za merjenje tekočin
  • tehtnica
  • žlička
  • stepalo
  • ponev
  • kuhinjska lopatica
  • krožnik
  • štedilnik

Sestavine za pripravo knapovskega sonca ali funšterca:

Za štiri osebe:

  • 250 g bele moke tip 500 ali druge vrste moke
  • 2 jajci
  • 250 ml vode
  • 50 ml sončničnega olja ali olja druge vrste
  • sol po okusu

Postopek za pripravo knapovskega sonca ali funšterca:

V posodo ubijemo jajčka, ju stepemo in dodamo vodo, priporočljivo je, da uporabimo domača jajca, kjer je rumenjak bolj izrazito rumen in tako funšterc dobi pravo rumeno barvo, ki nas spominja na sonce.

Stepenim jajcem, ki smo jim dodali vodo, dodamo še moko in sol ter

vse skupaj s stepalom premešamo, da dobimo gosto tekočo maso.

V ponvi segrejemo olje in vlijemo gosto tekočo maso v ponev tako, da se enakomerno razlije na debelino 8 do 10 mm.

Ko je knapovsko sonce ali funšterc pečen po eni strani, ga s pomočjo kuhinjske lopatice obrnemo in popečemo še po drugi strani.

Knapov v Zasavju ni več, ostal je samo še funšterc. Lučka Glaser

Pa še nekaj receptov iz Zasavja:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor