Pirine palačinke z rozinami
Print Friendly, PDF & Email

Pirine palačinke z rozinami so poslastica, s katero razveselimo naše otroke in tudi starejši se ne bodo branili slaščice, ki jo lahko ponudimo po kosilu ali kot samostojni obrok.

Rozine so zelo razširjenih vrsta suhega sadja na svetu. Z njimi so se prehranjevali že v Perziji in Egiptu, od tam pa so se razširile naprej po celem svetu. Imajo veliko odličnih lastnosti, med drugim so še posebej koristne za ljudi, ki imajo težave z zaprtjem. Pomagajo v borbi s premalo kilogrami in so odlične za zdravje kosti in zob.

Pira pa je starodavno žito in je eno prvih gojenih žit na našem področju, že pred 1000 leti so piro pridelovali naši predniki. Pira na 100 g vsebuje 337 kalorij, vitamina: A, B6 in minerale: kalcij, železo, magnezij, natrij, kalij … vsebuje tudi vlaknine in ugodno vpliva na našo prebavo. Zaradi slabega donosa so piro prenehali pridelovati in sedaj se, zaradi svojih pozitivnih učinkov na naše telo, vrača v naša gospodinjstva.

Pripomočki za pripravo pirinih palačink z rozinami:

  • posoda
  • stepalo
  • merica za tekočino
  • krožnik
  • cedilo
  • tehtnica
  • zajemalka
  • lopatica,
  • ponev s pokrovko
  • štedilnik

Sestavine za pripravo pirinih palačink z rozinami:

Za približno dvajset palačink:

  • 500 g pirine moke
  • 2 jajca
  • 300 ml vode
  • 200 ml mleka
  • 200 ml radenske
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilin sladkor
  • 100 g rozin
  • sončnično olje po potrebi
  • sol po okusu

In še:

  • malo ruma ali malo mleka za namakanje rozin

Postopek za pripravo pirinih palačink:

Pripravimo si vse sestavine, ki jih bomo potrebovali za pripravo pirinih palačink z rozinami. Rozine pred uporabo speremo pod tekočo vodo, odcedimo v cedilu in jih nato namočimo za 1 do 2 uri v izbrani tekočini. Rozine, ki jih bomo uporabili za pripravo palačink za odrasle osebe namočimo za 1 do 2  uri v rum, za otroke pa v mleko, da postanejo mehke in se v rozinah prebudijo značilni okusi rozin.

V posodo damo vse sestavine, ki smo jih pripravili; najprej ubijemo jajca, odmerimo tekočine in odtehtamo pirino moko, ne pozabimo na pecilni prašek in vanilin sladkor in po svojem okusu posolimo. Vse skupaj s stepalnikom dobro premešamo, da dobimo tekočo maso. Priporočljivo je, da maso za peko pirinih palačink pustimo stati kakšno uro pred peko, saj se bo tako masa veliko lepše razlivala v ponvi in palačinke bodo tanjše in še bolj okusne.

Ponev s kapljicami olja segrejemo na štedilniku, vlijemo maso v ponev, jo z nagibanjem razlijemo enakomerno po ponvi in takoj potresemo z rozinami, ki smo jim odlili tekočino v kateri so se namakale,  ponev pokrijemo s pokrovko, in pirino  palačinko z rozinami enostransko zapečemo tako, da stran, na kateri so potresene rozine popolnoma zakrkne in še vroče zavijemo.

Palačinke so najbolj slastne, ko so sveže pečene in še vroče.

Palačinke malo drugače,  poizkusite kako se okus rozin prepleta s palačinkami iz pirine moke. Lučka Glaser

Poleg pa predlagam napitek po vašem okusu:

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor