Mak – pozabljeno superživilo
Vrtni mak je vrsta maka iz katere pridobivajo semena, ki jih uporabljamo v kulinariki, iz njega pa pridobivajo tudi opij. Sama makova semena opija ne vsebujejo, tako da ga lahko uživate brez skrbi. Poznamo več različic maka, razlikujejo se po barvi, številu in obliki cvetov. V Sloveniji se sme gojiti vrtni mak le v prehrambene in industrijske namene. V kulinariki uporabljamo cela ali mleta makova semena.
Makova semena so bogata z vitaminom C, vitaminom E, kalijem, magnezijem, fosforjem, cinkom, bakrom in železom. Zaradi svojih pozitivnih lastnosti, ga priporočamo tako pri peki slaščic kot pri pripravi drugih jedi.
Ali Ste vedeli?
Da nobeno živilo na svetu ne vsebuje več kalija kot makova semena?
100 g makovih semen vsebuje kar 1400 mg kalcija. Za primerjavo, 100 g mleka vsebuje 150 mg kalija, 100 g banane pa 358 mg kalija.
Ste vedeli, da mak vsebuje več vitamina C in E kot ga vsebujejo chia semena?
100 g makovih semen vsebuje 1,8 mg vitamina E in 3 mg vitamina C, 100 mg chia semen pa 0,74 mg vitamina E in 1,6 mg vitamina C. Poleg tega, pa so makova semena, še veliko cenejša kot chia semena.
Po starem prepričanju velja, da se bo tisti otrok, ki na prvi šolski dan poje nekaj z makom, vse leto dobro učil. Zato le ne pozabite in na prvi šolski dan pripravite kakšno dobroto z makom.
Zdravilni učinki maka
Kot sem že omenila poznamo več vrst maka in vsak izmed njih ima svoje zdravilne učinke. Rdeči mak ima blagodejne učinke na dihala in deluje kot blago pomirjevalo. Kalifornijski mak so poznali že Indijanci in se uporablja za blaženje bolečin, nespečnost ter kot sredstvo za sproščanje. Opijski mak pridobivajo iz lateksa nezrelih semen uspavalnega maka. Kot vemo opiati povzročajo zasvojenost, zato je gojenje uspavalnega maka strogo nadzorovano in dovoljeno le za pridobivanje morfina in kodeina, ki kot farmacevtski zdravili zelo dobro blažita bolečine. Vendar pa je pri njuni uporabiti potrebno biti pozoren, da ne pride do zasvojenosti in škodljivih stranskih učinkov.
V kulinariki pa uporabljamo makova semena, ki so bodisi cela ali mleta. Uporabljamo jih zaradi njegove hrustljavosti in prijetnega okusa. Makova semena pa niso le okusna ampak tudi zdravilna.
Sestavina makovih semenih | Zdravilni učinek |
Visoka vsebnost linolne kisline. | Ščiti srce pred vrsto kardiovaskularnih bolezni. |
Veliko oleinske kisline. | Učinkovito preprečuje in zavira raka na dojkah. |
Manjše količine alkaloidov. | Krepijo imunski sistem in imajo sproščujoč učinek. |
Veliko kalcija in zdravih OH. | Priporočljivo za nosečnice in doječe matere (zaradi kalcija je mleko bolj zdravo). |
Veliko mineralnih snovi. | Za sproščujoč in miren spanec. |
Veliko mononenasičenih maščobnih kislin. | Zelo učinkovite pri uničevanju rakavih celic. |
Protivnevne lastnosti. | Blaži intenzivne simptome težav z dihali. |
Najpogosteje ga uporabljamo kot posip na kruhu in drugih pekovskih izdelkih, pa tudi v različnih sladicah. Sicer pa so makova semena priljubljena tudi v indijski, nemški in judovski kuhinji.
20 receptov z makom za prste oblizn’t
Sladki recepti
- Beljakov biskvit s skuto, makom in malinami
- Makove rezine z jabolki in skuto (Gibanica rezine)
- Mehke makove kocke
- Makove kocke s čokolado
- Makove kocke z grškim jogurtom
- Enostavno makovo pecivo
- Sočne makove kroglice
- Skutina torta z makom in mandlji
- Sladka makova dama
- Trganci z makom
- Hitra prekmurska gibanica
- Moja prva prekmurska gibanica
- Makova potica enostavno in zdravo
- Makova potica s kokosom
- Odlična makova potica
- Sanjske jagodne palačinke z makovimi semeni