Dobri medeni piškoti
Print Friendly, PDF & Email

Dobri medeni piškoti so ena različica piškotov z medom, medenjakov, ki so odlična osnova za okraševanje po lastnem navdihu, še posebej so nad njimi navdušeni otroci. Piškoti so ravno prav mehki, ravno prav dišijo in so odličnega medenega okusa. Če jih shranimo v piškotno škatlo na ne pretoplo mesto, imajo dolgo obstojnost. Pri nas jih zagotovo kmalu zmanjka, ker spadajo med “boljše” zimske piškote.

Dobri medeni piškoti

Dobri medeni piškoti – pripomočki:

  • poljubni modelčki za izrezovanje piškotov
  • pekač, ki pride s pečico
  • kuhinjski robot (ni nujen)

Dobri medeni piškoti – sestavine

Za približno 1,2 kg piškotov:

  • 800 g bele mehke moke
  • 100 g margarine (zmehčane)
  • 20 g svinjske masti (ali 30 g masla)
  • 100 g medu (vrsta po želji)
  • 2 debelejši jajci (ali 3 drobna jajca)
  • 1,5 čajne žličke začimb za medenjake
  • limonina lupinica 1 srednje debele limone
  • 2 zavojčka vaniljevega sladkorja ( 2 x 13 g)
  • 1 jušna žlica jedilne sodebikarbone
  • 0,5 dl mleka

Dobri medeni piškoti – postopek

Najprej zmešamo (ročno ali s kuhinjskim robotom) jajca, sladkor, vanilijev sladkor, margarino, mast, med, limonino lupinico in mleko. V to maso postopno vmešamo moko s pecilnim praškom in začimbami za medenjake ter zamesimo testo. Testo mora biti voljno in mehko. Če se nam zdi testo premehko, dodamo še malo moke. Testo zavijemo v živilsko folijo in ga pustimo počivati približno eno uro v hladnem prostoru.

Dobri medeni piškoti

Po eni uri testo razvaljamo na debelino cca. 0,5 cm in z modelčki izrežemo piškote, katere polagamo v pekač, obložen s papirjem za peko.

Dobri medeni piškoti

Pekač s piškoti položimo v vnaprej ogreto pečico (klasično) na 180 °C in pri tej temperaturi piškote pečemo 8-9 minut, oz. tako dolgo, da se površina piškotov lepo rjavo obarva. Če jih pečemo predolgo, piškoti postanejo trdi, zato pazimo, da jih ne “prepečemo”.

Dobri medeni piškoti

Ko so piškoti pečeni, jih vzamemo iz pečice in jih nekaj minut pustimo na pekaču, da se strdijo in jih med pobiranjem s pekača ne prelomimo. Ohlajene piškote po želji okrasimo ali pa tudi ne, saj so tudi neokrašeni odlični.

Dobri medeni piškoti

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor