Dobri medeni piškoti
Dobri medeni piškoti so ena različica piškotov z medom, medenjakov, ki so odlična osnova za okraševanje po lastnem navdihu, še posebej so nad njimi navdušeni otroci. Piškoti so ravno prav mehki, ravno prav dišijo in so odličnega medenega okusa. Če jih shranimo v piškotno škatlo na ne pretoplo mesto, imajo dolgo obstojnost. Pri nas jih zagotovo kmalu zmanjka, ker spadajo med “boljše” zimske piškote.
Dobri medeni piškoti – pripomočki:
- poljubni modelčki za izrezovanje piškotov
- pekač, ki pride s pečico
- kuhinjski robot (ni nujen)
Dobri medeni piškoti – sestavine
Za približno 1,2 kg piškotov:
- 800 g bele mehke moke
- 100 g margarine (zmehčane)
- 20 g svinjske masti (ali 30 g masla)
- 100 g medu (vrsta po želji)
- 2 debelejši jajci (ali 3 drobna jajca)
- 1,5 čajne žličke začimb za medenjake
- limonina lupinica 1 srednje debele limone
- 2 zavojčka vaniljevega sladkorja ( 2 x 13 g)
- 1 jušna žlica jedilne sodebikarbone
- 0,5 dl mleka
Dobri medeni piškoti – postopek
Najprej zmešamo (ročno ali s kuhinjskim robotom) jajca, sladkor, vanilijev sladkor, margarino, mast, med, limonino lupinico in mleko. V to maso postopno vmešamo moko s pecilnim praškom in začimbami za medenjake ter zamesimo testo. Testo mora biti voljno in mehko. Če se nam zdi testo premehko, dodamo še malo moke. Testo zavijemo v živilsko folijo in ga pustimo počivati približno eno uro v hladnem prostoru.
Po eni uri testo razvaljamo na debelino cca. 0,5 cm in z modelčki izrežemo piškote, katere polagamo v pekač, obložen s papirjem za peko.
Pekač s piškoti položimo v vnaprej ogreto pečico (klasično) na 180 °C in pri tej temperaturi piškote pečemo 8-9 minut, oz. tako dolgo, da se površina piškotov lepo rjavo obarva. Če jih pečemo predolgo, piškoti postanejo trdi, zato pazimo, da jih ne “prepečemo”.
Ko so piškoti pečeni, jih vzamemo iz pečice in jih nekaj minut pustimo na pekaču, da se strdijo in jih med pobiranjem s pekača ne prelomimo. Ohlajene piškote po želji okrasimo ali pa tudi ne, saj so tudi neokrašeni odlični.
Prijetno sladkanje!