Gratinirane skutine palačinke
Print Friendly, PDF & Email

Gratinirane skutine palačinke so sladica, ki je narejena iz rahlih palačink nadevanih s skuto, ki jo s paličnem mešalnikom sesekljamo, da je kremasta in brez grudic, namaz je rahlejši zaradi dodanega snega iz beljakov, za še boljši okus pa poskrbijo rozine. Z gratiniranimi skutnimi palačinkami presenetimo svoje najbližje ali goste.  Lahko jih ponudimo samostojno ali za sladico po kosilu, vedno so primerne in so zelo okusne. Pred serviranjem jih lahko še dodatno potresemo s sladkorjem, če imamo radi bolj sladko.

Pripomočki za pripravo gratiniranih skutinih palačink:

  • 2x posoda
  • stepalo
  • palični mešalnik
  • ponev
  • lopatica
  • krožnik
  • tehtnica
  • žlica
  • zajemalka
  • štedilnik
  • pekač 27 x 22 cm
  • pečica ventilatorska

Sestavine za pripravo gratiniranih skutinih palačink

Za 4 osebe

Za palačinke:

  • 15o g bele moke
  • 1 žlička soli
  • 2 jajci
  • 250 ml mleka
  • 250 ml radenske

In še:

  • olje za pečenje
  • mleti sladkor po želji in okusu za posipanje na krožniku

Za nadev:

  • 250 g skute
  • 100 ml sladke smetane
  • 2 jajci
  • žlica sladkorja
  • sol po okusu
  • 1 vanilljev sladkor
  • žlica belih drobtin
  • 50 g rozin

Za gratiniranje:

  • 100 ml sladke smetane

Postopek priprave gratiniranih skutinih palačink:

Pripravimo testo za palačinke po sestavinah navedenih v tem receptu in spečemo tanke palačinke po postopku: rahle in slastne palačinke.

Za nadev najprej ločimo beljaka od rumenjakov in beljaka stepemo v trdi sneg.

V skledo smo dali rumenjaka, skuto, sladkor, vanilijev sladkor, sol in sladko smetano. Vse sestavine dobro premešamo in spasiramo s paličnem mešalnikom, da postane nadev kremast.

Rozine dobro očistimo, jim odstranimo peclje, operemo in odcedimo. Ko je nadev kremast, dodamo očiščene rozine, drobtine in z žlico dobro premešamo, nazadnje dodamo sneg iz beljakov, ki ga nežno počasi umešamo v nadev.


Pečene palačinke namažemo po vsej površini z nadevom in zvijemo, kakor prikazuje fotografija.

Zavite palačinke polagamo v pekač, ki ga ni potrebno naoljiti ali vanj položiti peki papirja. Palačinke naložimo na tesno eno poleg druge in jih prelijemo s sladko smetano.

Gratiniramo skutne palačinke pečemo 20 minut v predhodno ogreti pečici na 180°C (ventilacijska pečica). Na mizo damo še tople palačinke, po želji zraven postrežemo še mleti sladkor.

Z gratiniranimi skutnimi palačinkami se nasitimo in posladkamo istočasno. Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 30 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor