Palačinke brez jajc
Print Friendly, PDF & Email

Tudi palačinke brez jajc so okusne in rahle in brez težav lahko spečemo ravno tako tanke, kot klasične palačinke. Tudi priprava je enostavna in hitra. Nekateri jajc ne smejo uživati zaradi alergij, zato sem pripravila recept za palačinke brez jajc, ki vas bodo prijetno presenetile. Zato tudi, če ste si zaželeli palačink, pa vam je ravno zmanjkalo jajc, nič hudega, vseeno boste, če boste sledili spodnjemu receptu, pripravili 20 odličnih palačink.

Maso za palačinke lahko uporabimo takoj, ko smo jo pripravili, ali pa jo pripravimo že popoldne ali zvečer in jo shranimo v hladilniku ter nato spečemo sveže palačinke brez jajc za zajtrk. Ker masa za palačinke ne vsebuje jajc, jo lahko hranimo  v hladilniku tudi do dva dni, če je posoda z maso pokrita in tako palačinke pečemo po potrebi in želji.

Pripomočki za pripravo palačink brez jajc:

  • tehtnica
  • merica za tekočino
  • skleda
  • stepalo
  • žlička
  • zajemalka
  • ponev premer 20 cm
  • lopatico
  • krožnik
  • štedilnik

Sestavine za pripravo palačink brez jajc

Za okoli 20 palačink:

  • 180 g kisle smetane
  • 500 ml mleka z 1,5 m.m.
  • 500 ml vode
  • 540 g  gladke bele pšenične moke, tip 500
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička sladkorja – ni obvezno
  • 50 ml olja
  • 50 ml olja za pečenje

Postopek za pripravo palačink brez jajc

Najprej pripravimo sestavine, da jih pozneje ne bomo iskali in po nepotrebnem izgubljali čas. V skledo damo kislo smetano in mleko.

Dodamo še vodo ter vse sestavine dobro premešamo.

Dodamo odtehtano moko in dobro premešamo, da v masi ni grudic moke.

Nato dodamo olje za bolj gladko in prožno maso pri peki, ter solimo in sladkamo, ponovno vse sestavine dobro premešamo.

Ponev postavimo na štedilnik, jo naoljimo in segrejemo. Z zajemalko zlivamo maso za palačinke v ponev, z drugo roko pa nagibamo ponev, da se tekoča masa čim tanjše razlije in zapolni ponev. Ko z lopatico med pečenjem (po tem, ko masa na vrhu zakrkne) nežno privzdignemo palačinko, ki jo pečemo in pri tem ugotovimo, da postaja zlato rumena, jo obrnemo in spečemo še na drugi strani.

Pečene palačinke nalagamo na krožnik in jih namažemo ali obložimo po svoji želji.

Palačinke lahko namažemo z marmelado, s čokoladnim namazom …

Polepšajmo si dan, z okusnimi palačinkami, ki so vedno dobrodošle. Lučka Glaser

Če pa želite pripraviti palačinke za kosilo, vam priporočam, da zraven ponudite kakšno enolončnico:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor