Kutinove gratinirane palačinke
Print Friendly, PDF & Email

Kutinove gratinirane palačinke so poslastica za stare in mlade, saj jih lahko pripravimo bolj ali manj sladke in s tem zadostimo vsem ljubiteljem okusnih sladkih dobrot. Pri pripravi kutinovih palačink boste ugotovili, da palačinke lahko napolnite tudi s sadjem in s tem povečate hranljivo vrednost obroka, ki ga lahko ponudite ob vsakem času kot samostojni obrok ali kot del kosila ali večerje.

Kutine vsebujejo veliko vitaminov A, C, B1, B3 in minerale kalcij, magnezij, kalij, baker, natrij, cink, železo in mangan, zato so zelo primerne tudi za pripravo raznih marmelad, slaščic in kompotov.

Pripomočki za pripravo kutinovih gratiniranih palačink:

  • posoda za pripravo mase za palačinke
  • stepalo
  • ponev
  • kozica
  • krožnik
  • štedilnik
  • pečica
  • tehtnica
  • merilna posoda za tekočino
  • deska za rezanje
  • nož
  • kuhinjsko ročno strgalo
  • 2 pekača 27 x 22 cm
  • krožnik za postrežbo

Sestavine za pripravo kutinovih gratiniranih palačink:

Za 24 palačink:

  • 400 g moke tip 400
  • 200 ml mleka
  • 200 ml mineralne vode z mehurčki
  • 400 ml vode
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilin sladkor
  • 2 jajci
  • sol po okusu
  • sončnično olje po potrebi za pečenje

Nadev za 12 palačink:

  • 800 g očiščenih kutin
  • 40 g masla
  • 180 g kisle smetane
  • 1/2 žličke mletega cimeta
  • 1/2 žličke mletih klinčkov
  • 1 vanilin sladkor

Preliv za gratiniranje palačink:

  • 2 jajci
  • 250 ml sladke smetane
  • 250 ml mleka

Postopek za pripravo kutinovih gratiniranih palačink:

Peka palačink je zmeraj poseben dogodek, posebno, če so prisotni otroci, ki s svojimi očmi vidijo palačinke in si jih namažejo s svojo najljubšo marmelado ali si jih enostavno potresejo s sladkorjem, zato je priporočljivo, da palačinke spečemo na zalogo. Pečene palačinke lahko shranimo v hladilniku in so uporabne še najmanj tri dni in jih tako lahko naslednji dan uporabimo tudi kot zakuho na juhi ali jih enostavno namažemo s svojim najljubšim namazom.

Pripravimo si vse sestavine, ki jih bomo potrebovali za peko palačink.

V posodo damo vse sestavine za palačinke in jih s kuhinjskim stepalom dobro premešamo, da dobimo tekočo zmes za vlivanje palačink. Pri pripravi zmesi moramo paziti, da jo ne pozabimo posoliti. Priporočljivo je, da masa za palačinke stoji vsaj eno uro, da postane bolj voljna in se lepše razliva po ponvi.

V ponvi segrejemo olje, razlijemo zmes in jo popečemo po prvi strani, ko lepo porumeni, jo obrnemo in jo popečemo še po drugi strani. Pečene palačinke nalagamo na krožnik, da se prehitro ne ohladijo, saj so za zvijanje najbolj primerne še tople palačinke.

Ko imamo palačinke pečene, začnemo pripravljati nadev. Kutine dobro operemo, pri čemer uporabimo grobo kuhinjsko krpo, da odstranimo poprh, ki se nabere na kutinah. Razrežemo jih na štiri dele in jim odstranimo muho, pecelj in trdo sredico. Očiščene dele kutin nastrgamo na kuhinjskem strgalu.

V kozici stopimo maslo, stresemo nanj nastrgane kutine in jih med mešanjem pražimo na zmernem ognju 15 do 20 minut. Med praženjem dodamo kislo smetano in začimbe.

Na pečene tople palačinke naložimo pražene kutine, jih zvijemo in nalagamo v pekač tesno eno do druge.

V posodi zmešamo preliv za naložene polnjene palačinke in ga prelijemo čez palačinke. Prelite palačinke damo v ogreto pečico brez ventilatorja na 180 °C.

Napolnjene prelite palačinke pečemo v pečici še 10 do 15 minut, da dobijo lepo rumeno barvo.

Ker so zelo nasitne, nam hitro preženejo potrebo po hrani. Lučka Glaser

Kutine tudi malo drugače:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor