Čokoladno skutno pecivo
Čokoladno skutno pecivo je enostavno za pripravo in sočno. Okus je zelo čokoladen, malce grenak celo, za kar je ”kriv” pravi, grenki kakav, ki je, poleg skute, glavna sestavina. Zato bo to pecivo všeč ljubiteljem temne čokolade. Tisti bolj sladkosnedi pa lahko namesto pravega grenkega kakava uporabite čokolado v prahu ali navadni kakav, ob tem pa zmanjšate količino sladkorja iz recepta.
Poleg čokoladno skutnega peciva zelo lepo paše stepene sladka smetana in sadje ali pa kepica vaniljevega ali jagodnega, malinovega sladoleda, ki vse skupaj malo osveži.
Pripomočki za pripravo čokoladno skutnega peciva
- skleda za pripravo mase
- manjša skledica za mešanje suhih sestavin
- električni mešalnik
- pečica
- pekač velikosti 21*30 cm (lahko tudi malenkost manjši)
- papir za peko
- kuhinjska tehtnica
- žlica
- silikonska lopatka
- merilnik tekočin
Sestavine za čokoladno skutno pecivo
- 500 g pasirane skute (lahko tudi nepasirana, pravzaprav je vseeno)
- 100 g pravega grenkega kakava v prahu (lahko tudi čokolade v prahu)
- 80 g gladke bele moke tip 500
- 3 g pecilnega praška (cca. 1/2 čajne žličke)
- 170-180 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor z burbonsko vaniljo
- 2 jedilni žlici kisle smetane (cca. 60-70 g)
- 1,5 dl mleka
- 4 jajca
- 6 jedilnih žlic navadnega olja
In še:
- po želji in okusu: stepena sladka smetana, sadje, sladoled …
Priprava čokoladno skutnega peciva
Najprej vklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 170 °C (peka z ventilacijo).
Nato v manjši skledici skupaj zmešamo suhe sestavine: kakav v prahu (tega lahko zamenjate s čokolado v prahu ali navadnim kakavom; v tem primeru ustrezno prilagodite (zmanjšajte) količino sladkorja), moko, pecilni prašek.
V skledo za pripravo mase damo: skuto, kislo smetano, jajca in sladkor ter vaniljev sladkor.
Vse skupaj premešamo in združimo skupaj z električnim mešalnikom in nato dodamo še mleko ter olje in ponovno premešamo. Na hitro, da se sestavine združijo.
Nato žlico po žlico med mešanjem dodajamo suhe sestavine. Dobimo enotno zmes.
Zmes za čokoladno skutno pecivo vlijemo v pekač, ki smo ga obložili pa papirjem za peko in vse skupaj potisnemo v pečico, ki se je medtem že ogrela na 170 °C (ventilacija) in čokoladno skutno pecivo pečemo cca. 35 minut. Po potrebi (odvisno od moči vaše pečice) čas peke nekoliko podaljšamo. Ali je pecivo pečeno lahko preverimo tako, da vanj zapičimo zobotrebec in, ko tega izvlečemo mora biti suh.
Pečeno čokoladno skutno pecivo vzamemo iz pečice in ga v pekaču pustimo, da se ohladi. Še malo mlačnega ali ohlajenega narežemo na poljubne porcije (koščke) in postrežemo.
Kot omenjeno, poleg zelo lepo paše poljubno sadje in stepena sladka smetana. Ali pa sladoled (vaniljev, jagodni, … ).
Prijetno sladkanje želim.
Ljubitelje sladic s skuto pa vabim, da poskusijo tudi:
- skutno pecivo z borovnicami,
- skutne rezine z malinami,
- sočno skutno pecivo s slivami,
- borovničev zavitek s skuto,
- malinovo pito,
- skutni zavitek s svežino limone,
- bananine rezine s skuto in čokolado,
- pehtranove rezine s skuto,
- zavitek s skuto in malinami,
- sladek kruhov narastek s skuto,
- borovničeve cheesecake mafine,
- narastek iz prosene kaše s skuto,
- skutni zavitek s porom (slan).
Ljubitelje čokoladnih sladic pa:
- čokoladne rezine brez moke,
- čokoladno kokosovo pecivo,
- sočne in zelo čokoladne rezine,
- čokoladne vulkančke,
- čokoladni mafini s kremnim sirom,
- čokoladno bananine mafine,
- presne čokoladne kocke s prelivom iz brusnic,
- čokoladne tartufe,
- čokoladno bananino rožo s kokosom,
- sočne čokoladne rezine,
- rezine z belo čokolado, mascarpone in malinami,
- čokoladne mascarpone rezine,
- čokoladni kolač z ajdovo kašo,
- čokoladne lunce z rumom.