Čokoladni tartufi (presni)
Rada imam presne sladice, čeprav jih, priznam, ne pripravljam velikokrat. A vedno znova me navdušijo okusi v njih. Presne čokoladne kroglice, tartufi pravzaprav, so nastali povsem spontano, ko sem pripravljala čokoladne vulkačke po receptu Renate Mohorič (pevka skupine ICE).
Priprava čokoladnih tartufov je otročje lahka. In okus – zeloooo čokoladen, verjemite, sploh ne boste vedeli, da ne jeste ”klasičnih” čokoladnih tartufov, ampak takšne iz suhega sadja in oreščkov ter grenkega kakava … Poskusite!
Pripomočki za pripravo presnih čokoladnih tartufov:
- skodelica volumna 150 ml
- blender
- krožnik ali pladenj za odlaganje presnih kroglic
- hladilnik
- manjši krožnik
Sestavine za pripravo presnih čokoladnih tartufov
Za okoli 40 kroglic (odvisno od velikosti)
- 1 skodelica orehov
- 1 skodelica lešnikov
- 1 skodelica rozin (jaz sem uporabila zlate)
- 1 skodelica datljev
- 1/2 skodelice grenkega kakava v prahu
In še:
- malo grenkega kakava v prahu za posip
Postopek priprave presnih čokoladnih tartufov
V posodico blenderja damo: orehe, lešnike in grenek kakav v prahu. Vklopimo blender in vse skupaj zmeljemo.
Nato dodamo rozine in datlje (če nimate razkoščičenih datljev, jih pred tem razkoščičite) in ponovno vklopite blender. Meljite tako dolgo, da bo zmes za presne čokoladne tartufe postala bolj kompaktna, lepljiva. Sama sem mlela vse skupaj okoli 30-60 sekund.
Sedaj si pripravimo krožnik, ali v mojem primeru pladenj, na katerega bomo odlagali oblikovane čokoladne kroglice, tartufe. S čistimi rokami zajemamo maso in med dlanmi oblikujemo kroglice. Te so lahko poljubno velike.
Kroglice polagamo na pladenj, eno poleg druge. Ko oblikujemo vse kroglice, pladenj z njimi potisnemo v hladilnik. Za 15-30 minut, toliko, da se tartufi malo ohladijo (masa je zaradi mletja in tudi oblikovanja med dlanmi topla).
Nato na krožnik vsujemo malo grenkega kakava v prahu, v katerem povaljamo vsak čokoladni tartuf posebej.
Presne čokoladne tartufe hranimo v hladilniku.
Želim vam prijetno in zdravo sladkanje.